Εθνική Ασφαλιστική: Την πώληση στο CVC εγκρίνουν επισήμως ΕΤΕ και ΤΧΣ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική Ασφαλιστική: Την πώληση στο CVC εγκρίνουν επισήμως ΕΤΕ και ΤΧΣ
Το Ταμείο, μετά το τελευταίο Δ.Σ. της ΕΤΕ στις 12 Φεβρουαρίου, είχε αναθέσει μελέτη στην Barclays για την αξιολόγηση του τιμήματος που προσέφερε το CVC.

Επισήμως αναμένεται να κλείσει την εβδομάδα αυτή η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners, γράφοντας τους τίτλους τέλους σε ένα πολυετές σήριαλ προσπαθειών της Εθνικής Τράπεζας να πωλήσει τη θυγατρική της, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Τη μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC αναμένεται να εγκρίνει σε πρώτη φάση το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συνεδριάσει αύριο. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο, μετά το τελευταίο Δ.Σ. της ΕΤΕ στις 12 Φεβρουαρίου, είχε αναθέσει μελέτη στην Barclays για την αξιολόγηση του τιμήματος που προσέφερε το CVC.

Το πράσινο φως από το ΤΧΣ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC θα ακολουθήσει η έγκριση της συμφωνίας από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο θα συνεδριάσει την Παρασκευή 26 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα, η Εθνική Τράπεζα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της για τη χρήση 2020 και στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει στους αναλυτές θα ανακοινώσει και την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τίμημα του CVC αποτιμά το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 460 – 480 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα προβλέπει ότι αυτή θα διατηρήσει το 10% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μεταβιβάζοντας το 90% στο CVC, ενώ οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν 12ετή αποκλειστική συνεργασία για την προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου της ΕΤΕ και γενικότερα για την από κοινού επιχειρηματική δράση στον τομέα του bancassurance. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη για τη συνεργασία στο bancassurance θα ενισχύσει, μέσω των προμηθειών, τα έσοδα της Εθνικής Τράπεζας τα προσεχή χρόνια.

Το τίμημα με το οποίο θα πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική είναι κοντά στο 50% της λογιστικής της αξίας έναντι 70% - 75% που διαπραγματεύεται ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος. Η Εθνική Ασφαλιστική έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα και παραγωγή κερδών της τάξεως των 60 – 65 εκατ. ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η εταιρεία έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού για την οποία απαιτούνται νέα κεφάλαια, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί με αξιώσεις στις νέες συνθήκες του πανευρωπαϊκού ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες προσπάθειες πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έγιναν το 2017 με τις κινεζικές Gongbao, Wintime, Fosun και την αμερικανική κοινοπραξία Calamos – Exin να κατεβαίνουν στον πρώτο διαγωνισμό. Ένας δεύτερος, επίσης ανεπιτυχής διαγωνισμός έγινε στα μέσα του 2018 με ενδιαφερόμενες τις Gongbao και Fosun. Τον Μάιο του 2019 άνοιξε η τρίτη διαγωνιστική διαδικασία στην οποία μοναδικός ενδιαφερόμενος κατέληξε το αμερικανικό fund CVC Capital, το οποίο έχει σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της υγείας και των τροφίμων στην Ελλάδα. Το fund υπέβαλε τη δεσμευτική του προσφορά στις 5 Μαρτίου του 2020 και ένα χρόνο μετά κλείνει η συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής με τη μεταβίβαση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC αναμένεται σε 5 – 6 μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider