Διαφωνούν με τη λύση «ακορντεόν» οι επιχειρηματίες της εστίασης

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαφωνούν με τη λύση «ακορντεόν» οι επιχειρηματίες της εστίασης
Το άνοιγμα της εστίασης πριν από τις γιορτές εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» όσον αφορά στην άρση των περιοριστικών μέτρων, με τα τελευταία σενάρια να κάνουν λόγο για κλειστή εστίαση τις ημέρες των γιορτών.

«Καλύτερα να μην ανοίξουμε πριν από τις γιορτές, εάν πρόκειται να ξανακλείσουμε μετά». Αυτή είναι η θέση που επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα οι επιχειρηματίες της εστίασης, αναφορικά με τα σενάρια για την επαναλειτουργία του κλάδου.

Το άνοιγμα της εστίασης πριν από τις γιορτές εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» όσον αφορά στην άρση των περιοριστικών μέτρων, με τα τελευταία σενάρια να κάνουν λόγο για κλειστή εστίαση τις ημέρες των γιορτών.

Εξάλλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας την Τρίτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «δύσκολη εξίσωση» όσον αφορά στην επαναλειτουργία της εστίασης διευκρινίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι το άνοιγμα των εστιατορίων και όχι των νυχτερινών κέντρων και μπαρ που θεωρείται δεδομένο ότι θα μείνουν κλειστά.

«Η επανεκκίνηση της εστίασης όποτε κι αν γίνει, θα είναι δύσκολη» τονίζει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.

Υπενθυμίζει παράλληλα ότι αντίστοιχα και μετά την άρση του πρώτου lockdown τον περασμένο Ιούνιο, χρειάστηκε χρόνος ώστε οι καταναλωτές να «επιστρέψουν», ιδιαίτερα στα καταστήματα της αμιγούς εστίασης και προσθέτει ότι τώρα με περισσότερα κρούσματα και μάλιστα μέσα στον χειμώνα, θα είναι περισσότερο επιφυλακτικοί να επισκεφθούν εστιατόρια και ταβέρνες.

Απώλειες άνω των 2 δισ. ευρώ το 2020

Οι απώλειες για τις επιχειρήσεις εστίασης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν συνολικά τα 2 δισ. ευρώ το 2020.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου τονίζουν ότι έπειτα από τόσο καιρό με κλειστά τα καταστήματά τους, το κόστος για την επαναλειτουργία τους θα είναι μεγάλο και ιδιαίτερα σε μία περίοδο που οι υποχρεώσεις τους έχουν συσσωρευτεί λόγω του πολύ δύσκολου 8μηνου που προηγήθηκε. Εάν, όπως επισημαίνουν, επωμιστούν αυτό το κόστος και στη συνέχεια κληθούν να ξανακλείσουν με νέα περιοριστικά μέτρα, θα είναι καταστροφικό.

«Μεγαλύτερη σημασία έχουν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα επαναλειτουργήσουμε παρά ο χρόνος» τονίζει ο κ. Καββαθάς επισημαίνοντας ότι εάν για παράδειγμα η πληρότητα είναι κάτω του 50%, δεν έχει νόημα να ανοίξουν.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου περιμένουν πλέον νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ώστε να καταφέρουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές και να μη χαθούν θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

«Αγκάθι» το άνοιγμα της εστίασης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider