Καθαρή ενέργεια, εξοικονόμηση και υδρογόνο στο ... μενού της ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθαρή ενέργεια, εξοικονόμηση και υδρογόνο στο ... μενού της ΕΕ
Το προσχέδιο για την «πράσινη» ανάκαμψη ετοιμάζει η Κομισιόν.

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια φιλική προς το περιβάλλον οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία θα στοχεύουν στην ανακαίνιση κτιρίων, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα καθαρά καύσιμα όπως είναι το υδρογόνο, σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Reuters.

Το προσχέδιο, το οποίο πρόκειται να δημοσιευθεί στις 27 Μαΐου, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει επενδύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία.

Τα προβλεπόμενα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και από ένα νέο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ και θα στοχεύουν στο να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας, να μειώσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών και να δημιουργήσουν γρήγορα θέσεις εργασίας στον κλάδο των κατασκευών.

Η Επιτροπή θα διαθέσει 91 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε επιχορηγήσεις και εγγυήσεις δανείων για ανακαινίσεις μονώσεις και χρήση ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η ΕΕ θα προσφέρει 15GW ενεργειακής ισχύος από ΑΠΕ τα επόμενα δύο χρόνια, με αναμενόμενες επενδύσεις 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ένα ταμείο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα προσφέρει επίσης δάνεια σε έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καθαρό υδρογόνο, ένα καύσιμο μηδενικού άνθρακα που παράγεται με ανανεώσιμη ενέργεια.

Η Επιτροπή σχεδιάζει να επεκτείνει τις καθαρές μεταφορές μέσω καθεστώτος επιχορηγήσεων και εγγυήσεων ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των πωλήσεων «καθαρών» οχημάτων τα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα, θα στοχεύσει επίσης στην εγκατάσταση 2 εκατομμυρίων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και οχημάτων υδρογόνου έως το 2025.

Η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το σχέδιο, το οποίο ενδέχεται να αλλάξει πριν από τη δημοσίευση. Πρέπει επίσης να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider