Ν.Κοτζιάς: Η ΕΕ χάνει την επιρροή της με κυρώσεις και εμπάργκο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ν.Κοτζιάς: Η ΕΕ χάνει την επιρροή της με κυρώσεις και εμπάργκο

Την αντίθεσή του στις «τιμωρητικές» πολιτικές της ΕΕ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης με θέμα την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συριακή κρίση υπογραμμίζοντας ότι ως χώρα δεν στηρίξαμε το σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για τα «ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία» ενώ καταδίκασε την πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα αυτό.

«Η ΕΕ, δυστυχώς, τείνει σήμερα να περιορίζει τις δράσεις της μόνο σε ορισμένα εργαλεία διεθνούς πολιτικής που κατά κανόνα έχουν αρνητικό πρόσημο. Αυτό αλλοιώνει τα ίδια τα χαρακτηριστικά της», επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ θα πρέπει να ξανασχεδιάζει τη θέση της στον 21ο αιώνα και το ποια θέλει να είναι η θέση της. Να διαμορφώσει το όραμά της. Όσο προτάσσει την «τιμωρία» τρίτων, τις κυρώσεις σε βάρους τους και τα εμπάργκο, τόσο θα χάνει σε διεθνή επιρροή. Για αυτό επιμένουμε ως Ελλάδα να ξαναδούμε το που βαδίζει ο 21ος αιώνας, ποια θα είναι η θέση μας σε αυτό. Ποιο είναι το όνειρό και η προσδοκία μας».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο προσφυγικό τονίζοντας ότι «οι πρόσφυγες και οι χώρες που πρέπει να χειριστούν τα προβλήματα των ροών τους, όπως είναι η δική μου, δεν έχουν ευθύνη για τις αιτίες που γεννούν αυτές τις ροές. Άλλοι προκαλούν πολέμους και άλλοι, ως συνήθως, τους πληρώνουν. Άλλοι αποφασίζουν και άλλοι υποφέρουν. Στην Ελλάδα πέρασαν τους τελευταίους 7 μήνες 640.000 πρόσφυγες, μέσα από 6 νησιά που έχουν 92.000 πληθυσμό. Δηλαδή επτά φορές λιγότερο πληθυσμό. Υπάρχουν και μικρά νησιά όπως η Σύμη και το Αγαθονήσι στα οποία οι πρόσφυγες που πέρασαν ήταν αντίστοιχα 17 και 19 φορές περισσότεροι του ντόπιου πληθυσμού.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider