Πόσο πιθανή είναι η συμφωνία για ΑΟΖ με Αλβανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο πιθανή είναι η συμφωνία για ΑΟΖ με Αλβανία
Υπενθυμίζεται πως οι δυο χώρες είχαν συμφωνήσει το 2009 επί κυβέρνησης Καραμανλή στη χάραξη ΑΟΖ, αλλά ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ακυρώνοντας τη συμφωνία.

Ο Νίκος Δένδιας ταξιδεύει σήμερα για τα Τίρανα όπου και θα συναντηθεί με τον Έντι Ράμα που εκτελεί και χρέη υπουργού Εξωτερικών με βασικό θέμα στην ατζέντα τη χάραξη θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ). Οι προσδοκίες είναι χαμηλές, κυρίως διότι στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας το θέμα θεωρείται πως έχει εκτραχυνθεί με βαρύτατες κατηγορίες περί “προδοσίας” με αποτέλεσμα το ευνοϊκό σενάριο να προβλέπει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Υπενθυμίζεται πως οι δυο χώρες είχαν συμφωνήσει το 2009 επί κυβέρνησης Καραμανλή στη χάραξη ΑΟΖ, αλλά ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ακυρώνοντας τη συμφωνία. Οι ρόλοι έχουν πλέον ανιστραφεί, ο Ράμα είναι Πρωθυπουργός και η αντιπολίτευση είναι που τώρα τον κατηγορεί για “προδοσία” και “εθνική μειοδοδσία” με αποτέλεσμα η συζήτηση στο εσωτερικό της Αλβανίας να μην λειτουργεί παραγωγικά.

Κρίσιμος και ο ρόλος της Τουρκίας

Στο θέμα αυτό κρίσιμος είναι ο ρόλος της Άγκυρας τον οποίο ο Ράμα δεν έχει αρνηθεί: πρόσφατα μάλιστα είπε δημοσίως πως η Αλβανία έχει συμβούλους “από τρίτες χώρες” τις οποίες δεν κατονόμασε. Είναι πάντως δεδομένο πως η Άγκυρα έχει κάθε λόγο να εμποδίσει τα Τίρανα να έρθουν σε συμφωνία με την Αθήνα για την χάραξη ΑΟΖ, κυρίως διότι η όποια συμφωνία που θα αφορά νησιά όπως οι Οθωνοί θα χρησιμοποιηθούν από την Αθήνα ως προηγούμενο για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία σε ένα απώτερο στάδιο.

Οι επικείμενες εκλογές την άνοιξη δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την επίτευξη συμφωνίας ενώ ούτε η Αλβανία έχει αποκλείσει ποτέ την προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Υπό αυτές τις συνθήκες, κυβερνητικό στέλεχος εξηγούσε στο reader.gr πως η προοπτική προσφυγής στη διεθνή διαιτησία είναι αυτή τη στιγμή ίσως το καλύτερο δυνατό σενάριο για την Αθήνα.

Το Πρόγραμμα Δένδια

Αρχικά, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ασκούντα χρέη Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Gent Cakaj. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στην πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Εν συνεχεία, ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει διαδοχικά δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama και τον Πρόεδρο της χώρας, Ilir Meta. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει επίσης συνομιλίες με τους Προέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος «Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Λουλζίμ Μπάσα και Βαγγέλη Ντούλε, αντίστοιχα, καθώς και με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider