Κοντά σε συναινετική λύση για την ψήφο των αποδήμων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοντά σε συναινετική λύση για την ψήφο των αποδήμων
Μεγάλη πιθανότητα συναινετικής λύσης στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού υπάρχει μετά την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών.

Αποδοχή των θέσεων του ΚΚΕ για όριο διαμονής στο εξωτερικό μέχρι 30 έτη και ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ, καθώς και συνδυασμό κάλπης με -κατ' εξαίρεση- επιστολική ψήφο περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων που εστάλη στα κόμματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης, που θα συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι στη νέα συνεδρίαση της διακομματικής, είναι οι εξής:

  1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
  2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).
  3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.
  4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.

Μετά τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και τη συμπόρευσή του με τους όρους που έχει θέσει το ΚΚΕ, υπάρχει πλέον μεγάλη πιθανότητα συναινετικής λύσης στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Σε αυτήν την περίπτωση το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει στην επεξεργασία του νομοσχεδίου.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider