Επίθεση σε 4 μέτωπα από την Έφη Αχτσιόγλου κατά της Νέας Δημοκρατίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίθεση σε 4 μέτωπα από την Έφη Αχτσιόγλου κατά της Νέας Δημοκρατίας
Υπάρχει εικόνα τεράστιας και γενικευμένης κοινωνικής ανασφάλειας που δεν μπορεί να διαιωνίζεται, τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου.

Επίθεση σε 4 μέτωπα εξαπέλυσε η Έφη Αχτσιόγλου κατά της Νέας Δημοκρατίας, από το βήμα της Βουλής, το πρωί της Κυριακής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να πει με καθαρότητα το σχέδιό της για το ασφαλιστικό σύστημα», ανέφερε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Υπάρχει εικόνα τεράστιας και γενικευμένης κοινωνικής ανασφάλειας που δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Θα βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε πράξη, σε κάθε ενέργεια η οποία θα υποβιβάσει τα δικαιώματα και το εισόδημα εργαζόμενων, συνταξιούχων και ανέργων».

Το ΣΕΠΕ

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στις αποφάσεις της κυβέρνησης για το ΣΕΠΕ. «Στις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης συγκαταλέγεται η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, από Ειδική Γραμματεία σε μια απλή Διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας. Είναι μια κίνηση με σαφές ιδεολογικό πρόσημο, είναι μια κίνηση που υποβαθμίζει έναν ελεγκτικό μηχανισμό, σε μια γραφειοκρατική δομή εντός του υπουργείου, που καταργεί την αυτοτέλειά του, που δεν επιτρέπει στο ελεγκτικό αυτό Σώμα να κάνει τον σχεδιασμό του και να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεών του. Είναι μια κίνηση που δίνει ένα σαφές μήνυμα για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Οι εκκρεμείς συντάξεις

Αναφερόμενη στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδίδεται σε μια διασπορά ψευδών ειδήσεων που όλες σκοπεύουν στην υπονόμευση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. «Ο νέος υπουργός λέει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι 400.000. Τα ίδια τα ταμεία τον διαψεύδουν και στα στοιχεία που δίνουν, στα τέλη Ιουνίου, λένε ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι 100.000 και μάλιστα λένε ότι είναι μειωμένες 71% από αυτές που είχαν παραδοθεί αρχές του 2015, αυτές δηλαδή που είχε παραδώσει τότε ο κ. Βρούτσης», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συντάξεις χηρείας

Η βουλευτές αναφέρθηκε και στις συντάξεις χηρείας. «Ο αρμόδιος υπουργός δεν προστάτευσε ούτε τον πρωθυπουργό του και τον έβαλε να πει, ως εξαγγελία, την αύξηση των συντάξεων χηρείας, ενώ είναι γνωστό -γιατί δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου- ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας και άλλες θετικές ρυθμίσεις έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν γνωστό από τότε ότι για να πληρωθούν αυτές οι αυξήσεις, θα έπρεπε να φτιαχτεί ένα μηχανογραφικό σύστημα και είχε προδιαγραφεί ότι θα καταβληθούν αυτές οι αυξήσεις τέλος Ιουλίου», είπε η κ. Αχτσιόγλου και κατέθεσε στοιχεία ότι αυτές οι συντάξεις είναι 57.000 σήμερα.

Το ασφαλιστικό σύστημα

Ιδίως για το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να το παρουσιάσει με καθαρότητα. «Έχουμε καλέσει την κυβέρνηση, πάρα πολλές φορές, να εξηγήσει και να παρουσιάσει με καθαρότητα αυτό το σχέδιό της. Γιατί δεν λέει; Γιατί δεν εξηγεί; Γιατί δεν λέει στους ελεύθερους επαγγελματίες πώς θα πληρώνουν εισφορές; Θα πληρώνουν στη βάση του πραγματικού τους εισοδήματος; Όπως κάναμε εμείς και έτσι 9 στους 10 εξ αυτών πλήρωναν 200 ευρώ τον μήνα; Θα πληρώνουν στη βάση του παλαιού συστήματος; Των κλάσεων; Δεν δικαιούνται οι πολίτες να γνωρίζουν αυτά τα δεδομένα;», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ενώ μιλάει για φοροελαφρύνσεις και τήρηση των στόχων των πλεονασμάτων δεν εξηγεί πού θα βρει 1,8 δισ., το 2020, για να κάνει τις φοροελαφρύνσεις της. «Είναι τυχαίο που την ίδια στιγμή η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης λέει ότι θα εξορθολογίσει τα κοινωνικά επιδόματα; Τι ακριβώς προτίθεται να κάνει με αυτά; οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν τι θα κοπεί», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider