Να προσδιορίσει την επιβάρυνση της διαχείρισης των προσφυγικών ροών στον ελληνικό προϋπολογισμό επιχειρεί η κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι δαπάνες υποστήριξης των προσφύγων διογκώνονται με ρυθμό που δεν είχε αρχικά προβλεφθεί.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα διεξαχθεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την ίδια στιγμή που στο λιμάνι του Πειραιά θα καταπλεύσουν από τη Μυτιλήνη και τη Χίο δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, με τουλάχιστον 3.000 μετανάστες.

Εκτιμάται πως από τους περίπου 720.000 μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν φθάσει στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου το 2015 οι 580.000 έχουν περάσει στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι έχουν περιθαλφθεί από τους Δήμους των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και ειδικά από τους Δήμους Λέσβου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου, αλλά και από τα νοσοκομεία των σχετικών περιοχών.

Δεδομένου ότι για τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και την μεταφορά των προσφύγων έχουν δαπανηθεί ήδη πολύ μεγάλα ποσά που ξεπερνούν τις πιστώσεις των εμπλεκομένων φορέων το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να υπολογίσει το κόστος για τον προϋπολογισμό.

Για το λόγο αυτό έχει στείλει σε νοσοκομεία, Περιφέρειες, Δήμους, υπηρεσίες στρατού και λιμενικούς, ειδικές καταστάσεις για την καταγραφή και τεκμηρίωση των πρόσθετων δαπανών για την υποστήριξη των προσφύγων.

Κάποιες προκαταρκτικές εκτιμήσεις τοποθετούν άνω των 50 εκατ. ευρώ τις δαπάνες για την σίτιση, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και την μεταφορά των προσφύγων, ωστόσο αυτές δεν έχουν ακόμη πιστοποιηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Για το θέμα έχουν δείξει ειδικό ενδιαφέρον οι θεσμοί, καθώς ενδεχόμενη έκρηξη των δαπανών στήριξης των προσφύγων θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ειδικές διατάξεις τους Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που προβλέπουν πρόσθετη δημοσιονομική ευελιξία όταν μια χώρα αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες.

Θανάσης Κουκάκης