Κρίσιμες διαβουλεύσεις για τα δεύτερα προαπαιτούμενα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμες διαβουλεύσεις για τα δεύτερα προαπαιτούμενα

Σχεδόν 24 ώρες έχουν στη διάθεση τους κυβέρνηση και θεσμοί προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για τα δεύτερα προαπαιτούμενα εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσε το Eurogroup.

Κατά την συνάντηση των Declan Costello (ΕΕ), Rasmus Refer (ΕΚΤ), Nicola Giammarioli (ESΜ) και Delia Velculescu (ΔΝΤ) με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, κ. κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη το βράδυ της Τετάρτης καταγράφηκαν τα ανοικτά θέματα και εξετάσθηκε τρόπος γεφύρωσης των διαφορών.

Σήμερα, Πέμπτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – θεσμών θα βρεθούν το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και βεβαίως η διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Στη συνάντηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00 π.μ των επικεφαλής των κλιμακίων με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα συζητηθεί η δομή του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τα περιουσιακά στοιχεία που αυτό θα διαχειρίζεται. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη συνάντηση ειδικό σχέδιο, το οποίο επεξεργάσθηκε και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σαββατοκύριακου με τη βοήθεια Γάλλων εμπειρογνωμόνων. Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο θα συσταθεί στις αρχές του 2016, θα εδρεύει στην Ελλάδα, την διαχείρισή του θα έχουν οι ελληνικές Αρχές, θα λειτουργεί σύμφωνα με το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο περί ανωνύμων εταιρειών και θα έχει ως μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.

Μετά τον κ. Τσακαλώτο θα ακολουθήσει συνάντηση των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σχετικά με την ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τη βελτίωση της είσπραξης των εσόδων από τον ΦΠΑ και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Τον κ. Αλεξιάδη αναμένεται να διαδεχθεί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος θα προυσιάσει στα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM τις κυβερνητικές θέσεις για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό εν όψει της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, οι οποίες αφήνουν ανέγγιχτες τις κύριες συντάξεις και προβλέπουν μειώσεις επικουρικών συντάξεων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και εξοικονομήσεις από τις ενοποιήσεις Ταμείων.

Τέλος, η συζήτηση του Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων για τα κόκκινα δάνεια θα γίνει στις 7 το απόγευμα. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει ένα μοντέλο αντίστοιχο με το κυπριακό και διεκδικεί να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σχετικά με τα επίπεδα προστασίας και τα δικαιώματα των δανειοληπτών τα δάνεια των οποίων θα μεταφέρονται στις εταιρείες διαχείρισης, η κυβέρνηση ζητά να υπάρξει ρητή αναφορά πως τα δικαιώματα που έχουν σήμερα οι δανειολήπτες των τραπεζών θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ακόμη και στην περίπτωση που το δάνειο τους μεταβιβαστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider