Απειλή για την «οικονομική υγεία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελεί ο κορονοϊός, σύμφωνα με τη Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Όπως μεταφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η Κ. Γκεοργκίεβα προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον κορονοϊό θα μπορούσε να θέσει σε δοκιμασία τα αποθεματικά του ΔΝΤ, ύψους 1 τρισ. δολαρίων, διευκρινίζοντας πάντως πως «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε σε μια εκπομπή του Reuters Newsmaker ότι είναι πλέον σαφές ότι η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς σημαντική ιατρική πρόοδο όσον αφορά τον κορονοϊό και ότι η παρουσία του εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες μέλη του ΔΝΤ παραμένουν σε θέση να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη στο Ταμείο, εάν κριθεί απαραίτητο, διευκρίνισε. 

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη η παγκόσμια ύφεση

Το ΔΝΤ προέβλεψε την Τρίτη παγκόσμια ύφεση μεγαλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη, καθώς το κλείσιμο των επιχειρήσεων, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εξακολουθούν να ισχύουν στις περισσότερες χώρες. Προβλέπει τώρα μια παγκόσμια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,9% φέτος και μια συνολική απώλεια παραγωγής ύψους 12 τρισ. δολαρίων έως το τέλος του 2021.

«Έχουμε ακόμη περίπου τα τρία τέταρτα της δανειοδοτικής μας ικανότητας» δήλωσε η Γκεοργκίεβα. «Δεν είναι απίθανο να βρεθούμε στο σημείο που θα δοκιμαστούν οι πόροι του ΔΝΤ, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί». Όσον αφορά την πιθανότητα πρόσθετων πόρων, διαβεβαίωσε ότι «τα μέλη μας, μας λένε,'Όλα είναι στο τραπέζι. Ελάτε σε εμάς αν χρειαστεί να κάνετε περισσότερα, είμαστε εδώ για εσάς».

Το ΔΝΤ διέθεσε με ταχείες διαδικασίες χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει επιπλέον χορηγήσει δάνεια και επιχορηγήσεις σε 72 χώρες σε μόλις πάνω από επτά εβδομάδες, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.