Fitch: Από τους μεγάλους κερδισμένους του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Από τους μεγάλους κερδισμένους του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα
Σύμφωνα με τη Fitch, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση (9,26) με βάση τις καθαρές συνεισφορές στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, με την Κροατία και τη Βουλγαρία να καταλαμβάνουν την 2η και την 1η θέση. 

Πιστωτικά θετική (credit positive) στην οικονομία της Ευρωζώνης θα είναι η επίδραση της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχει προτείνει η Κομισιόν, σύμφωνα με νέα έκθεση της Fitch.

insider

Όπως αναφέρει ο οίκος, το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει δύναμη πυρός 750 δισ. ευρώ (5,4% του ΑΕΠ της ΕΕ) σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κομισιόν χρησιμοποιώντας τον Προϋπολογισμό της ΕΕ ως εγγύηση. Μεταξύ των μεγάλων ωφελημένων στο σκέλος των επιχορηγήσεων θα είναι και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Fitch, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση (9,26) με βάση τις καθαρές συνεισφορές στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, με την Κροατία και τη Βουλγαρία να καταλαμβάνουν την 2η και την 1η θέση. 

Οι μεγάλοι χαμένοι

Η Fitch αναφέρει πως μεγάλοι χαμένοι θα είναι το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Δανία. Αρνητικό είναι το πρόσημο τόσο για τη Γερμανία, όσο και τη Γαλλία καθώς τα όσα συνεισφέρουν στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό ξεπερνούν τα κεφάλαια που δικαιούνται.

Τα κεφάλαια, όπως αναφέρει η Fitch, θα διατεθούν σύμφωνα με το μέγεθος της οικονομίας του κάθε κράτους - μέλους, του πληθυσμού, του ποσοστού ανεργίας και τα ανώτατα όρια θα στοχεύουν στην αποφυγή υπερβολικής συγκέντρωσης πόρων, χρησιμοποιώντας έναν τύπο που στοχεύει να κάνει τις χώρες που θα χτυπηθούν περισσότερο από τον ιό κύριους δικαιούχους. Οι επιπτώσεις για κάθε κράτος θα εξαρτηθούν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης στα δημόσια οικονομικά, την ανάπτυξη και τα θεσμικά θεμέλια της Ευρωζώνης. Οι «φτωχότεροι» δικαιούχοι θα μπορούσαν να δουν μεγαλύτερο δημόσιο οικονομικό όφελος σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία.

Όπως αναφέρει η Fitch η άμεση δημοσιονομική επίπτωση θα είναι αρνητική για τους καθαρούς συνεισφέροντες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, αν και ο αντίκτυπος στο γενικό δημόσιο χρέος δεν θα είναι αισθητός μέχρι την έναρξη της αποπληρωμής του χρέους της ΕΕ το 2028. Η συγκέντρωση περισσότερων χρημάτων μέσω νέων φόρων που προορίζονται για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προς τη βαθύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση.

Σε ότι αφορά το σκέλος της χρηματοδότης από τον ESM (κάθε κράτος μπορεί να απορροφήσει το 2% του ΑΕΠ του από το πρόγραμμα) ο οίκος δεν αποκλείει «επιπλοκές» σε ότι αφορά τον αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη. Εάν υπάρξουν εμπόδια στη χρηματοδότηση ο οίκος προειδοποιεί για μεταβολές στις αξιολογήσεις των κρατών μελών.

Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία PEPP της ΕΚΤ, που πρόσφατα αυξήθηκε στα 1,35 τρισ. ευρώ, υποστηρίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ευρωζώνης στο εγγύς μέλλον, μειώνοντας τους πιθανούς κινδύνους αναχρηματοδότησης και απορροφώντας ομόλογα που εκδίδονται για τη χρηματοδότηση δημοσιονομικών κινήτρων καταλήγει η Fitch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider