Ασφαλιστικό: Οι 10 σημαντικότερες αλλαγές

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασφαλιστικό: Οι 10 σημαντικότερες αλλαγές
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στις νέες κύριες συντάξεις, αυξήσεις στις επικουρικές και νέα κλίμακα εισφορών.

Σημαντικές αλλαγές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εισφορές και εφάπαξ περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στις νέες κύριες συντάξεις για όσους έχουν
περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, αυξήσεις στις επικουρικές
για όσους είχαν υποστεί περικοπή το καλοκαίρι του 2016 και νέα κλίμακα εισφορών για τους μη μισθωτούς.

Οι 10 βασικές αλλαγές

Αναλυτικότερα, στις 10 βασικές αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες:

1. Αυξάνονται οι νέες κύριες συντάξεις, αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019, για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

2. Αυξάνονται (και μάλιστα αναδρομικά) οι επικουρικές συντάξεις για 300.000 δικσιούχους που είχαν περικοπές το 2016, επειδή είχαν τότε άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά για το διάστημα από 4 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο.

3. Αλλάζουν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς τα ποσά των εισφορών αποσυνδέονται πλήρως από το εισόδημα. Οι εισφορές Ιανουαρίου των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών και η καταβολή τους θα γίνει για μία και μοναδική φορά μέχρι τις 12 Μαρτίου.

4. μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας από 75 ημέρες για τον μισθωτό σε 50 ημέρες και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2 μήνες, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

5. Παρέχεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν είχαν την δυνατότητα πριν, να υπαχθούν στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

6. Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργαστούν, θα μπορούν να το κάνουν λαμβάνοντας το 70% της σύνταξής τους και να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους που θέλου να εργαστούν στον στενό δημόσιο τομέα, μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους θα μπορούν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους. Αν είναι νεότεροι, η περικοπή θα φτάνει το 100% της σύνταξης.

7. Επιταχύνεται η απονομή συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, αφού για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, μειώνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από 1.500 σε 1.000.

8. Δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους και καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση αυτοτελούς προνοιακού δικαιώματος.

9. Καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης για τους μισθωτούς με μπλοκάκι, για όσους καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 252 ευρώ.

10. Δημιουργείται ενιαίος φορέας ασφάλισης και απονομής συντάξεων ο e - ΕΦΚΑ, ο οποίος θα απορροφήσει τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider