«Άπιαστη» η επενδυτική βαθμίδα και το 2020 

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Άπιαστη» η επενδυτική βαθμίδα και το 2020 
Περισσότερες πιθανότητες να επιστρέψει στην «κανονικότητα» των αγορών έχει η χώρα το 2021, εκτιμούν εποπτικές πηγές.

Μικρό «καλάθι» κρατούν αναλυτές και στελέχη του τραπεζικού κλάδου για τις προοπτικές αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας, και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εντός του 2020.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του insider.gr, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά 3 βαθμίδες από τις Standard & Poor’s, DBRS και Fitch και 4 βαθμίδες από τη Moody’s αποτελεί άπιαστο όνειρο για το 2020, παρά την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα. Σημειώνεται ότι πιο πρόσφατη ήταν η αναβάθμιση της S&P's στις 26 Οκτωβρίου, ενώ

Περισσότερες πιθανότητες να επιστρέψει στην «κανονικότητα» των αγορών κεφαλαίων έχει η χώρα εντός του 2021 -εφόσον βέβαια εκπληρωθούν μια σειρά από δεσμεύσεις της τρέχουσας κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων σειρά φιλοεπενδυτικών μέτρων, σύμφωνα με εποπτικές πηγές. Στην ανακοίνωσή της στις 25 Οκτωβρίου, η S&P άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση του επόμενους 12 μήνες, αν η κυβέρνηση συνεχίσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της καθώς και αν υπάρξει σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών

Κομβικής σημασίας για την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης είναι και η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια ύψους 80 δισ. ευρώ. Η συστημική λύση «Ηρακλής» αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό, ωστόσο, ο χρόνος υλοποίησης των τιτλοποιήσεων με κρατική εγγύηση που προβλέπει το εν λόγω σχέδιο χρειάζεται χρόνο και κεφάλαια εκ μέρους των τραπεζών.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όμως, αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή της χώρας στον νέο γύρο Ποσοτικής Χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου οι τράπεζες να εξασφαλίσουν φθηνή χρηματοδότηση. Θυμίζεται ότι ο μόνος τρόπος να παρακαμφθεί η προϋπόθεση αυτή είναι η δοθεί στη χώρα εξαίρεση (waiver), εφόσον όμως συμμετέχει σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής -κάτι που στη χώρα μας δεν ισχύει.

Ο κίνδυνος, βέβαια, είναι η Ελλάδα να μην προλάβει -για ακόμη μια φορά- το τρένο της Ποσοτικής Χαλάρωσης, αφού οι αντιδράσεις στην Φρανκφούρτη είναι έντονες για τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής. Η εξαγγελία του QE τον τελευταίο μήνα του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ δεν ήταν παρά ένα «δώρο» του απερχόμενου προέδρου προς τη διάδοχό του, Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να μην χρειαστεί να λάβει διχαστικές αποφάσεις τις πρώτες ημέρες της στην κεφαλή της κεντρικής τράπεζας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, ότι στην Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, την εξαμηνιαία έκθεση που συντάσσει η Τράπεζα της Ελλάδος και αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα, ένα κεφάλαιο θα είναι αφιερωμένο στα κριτήρια με βάση τα οποία οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν το αξιόχρεο μιας χώρας και ποιοι παράγοντες τα διαμορφώνουν. Η μελέτη της ΤτΕ παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και ρίχνει φως στους «χρησμούς» των διεθνών οίκων, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider