Που θα «κλείσει» η ύφεση του 2015 – Έξι προβλέψεις για την οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Που θα «κλείσει» η ύφεση του 2015 – Έξι προβλέψεις για την οικονομία

Το «αγκάθι» της ύφεσης απειλεί όλο και πιο έντονα την ελληνική οικονομία, καθώς όχι μόνο πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι προβλέψεις που μεταθέτουν για αργότερα την ανάπτυξη της χώρας, αλλά πολλές από αυτές είναι αντικρουόμενες, προκαλώντας σύγχυση για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Οι προβλέψεις για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το επόμενο, δίνουν και παίρνουν, ενώ «κλειδώνει» η παραδοχή πως η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη μοιάζει άπιαστο όνειρο πριν το 2017.

Γραφείο Προϋπολογισμού

Πρόσφατο ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία προειδοποιεί πως είναι ορατός ο κίνδυνος για βαθύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος, 2015. Μάλιστα, όπως τονίζεται, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα κατορθώσει να αποφύγει μια μακρά περίοδο στασιμότητας.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, χωρίς επίσης να αποκλείεται η επιστροφή της στην ανάπτυξη το 2017, αλλά όχι νωρίτερα.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, για το 2015 η ύφεση της Ελλάδας θα κυμανθεί στο 2,3% και για το 2016 στο 1,3%. Αυτό μεταφράζεται σε συρρίκνωση του εγχώριου εισοδήματος στα 173 δισ. ευρώ, από 179 δισ. ευρώ το 2014.

ΚΕΠΕ

Από την πλευρά του το ΚΕΠΕ τοποθετεί στο 1,6% τον μέσο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2015, με τις επιμέρους προβλέψεις για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο να κυμαίνονται στο -1,5% και -1,7%, ως προς τις αντίστοιχες περιόδους του 2014.

Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ στην τετράμηνη έκδοσή του «Οικονομικές Εξελίξεις», η εν λόγω πρόβλεψη αντανακλά την επιδείνωση των συνθηκών στην εγχώρια οικονομία και την επιστροφή σε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά από την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 1,0% στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία.

Ως αποτέλεσμα, για το σύνολο του 2015 το ΚΕΠΕ τοποθετεί στο 0,3% την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

ΙΟΒΕ

Με τη σειρά του το ΙΟΒΕ τοποθετεί μεταξύ του εύρους 1,5% και 2% τις εκτιμήσεις του για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2015, όπως προκύπτει από το τελευταίο οικονομικό του δελτίο που δόθηκε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις κορυφαίων θεσμών και οργανισμών όπως η Κομισιόν, ο ΟΟΣΑ και η ΕΒRD, συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία θα παραμείνει δέσμια της ύφεσης όχι μόνο το 2015, αλλά και το 2016, μετά τη θετική «αναλαμπή» και την προσωρινή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Κομισιόν

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν τοποθετεί στο 1,4% τις εκτιμήσεις της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2015 και στο 1,3% για το 2016.

ΟΟΣΑ

Από την πλευρά του και ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 1,4% για την Ελλάδα φέτος και ύφεση 1,2% για την επόμενη χρονιά.

EBRD

Πιο δυσμενείς είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), καθώς, σε πρόσφατη έκθεσή της, τοποθετεί στο 1,5% τις εκτιμήσεις της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2015 και στο 2,4% για το 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider