Οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη μη περικοπή των συντάξεων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη μη περικοπή των συντάξεων
Όλοι οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ ωφελούνται, καθώς η παλιά σύνταξη ΤΕΒΕ υπολογίζονταν με το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ της βασικής σύνταξης, που μπαίνει ολόκληρο στην «προσωπική διαφορά».

Πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι διασώζουν σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους, από την μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις τους που «έδειξε» η χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group.

Το κέρδος για τους συγκεκριμένους συνταξιούχους μπορεί να ξεπερνά και τα 300 ευρώ το μήνα, καθώς σε ορισμένα πρώην ταμεία (όπως π.χ. το ΤΕΒΕ) οι προσωπικές διαφορές ήταν μεγάλες και πλέον παραμένουν «παγωμένες».

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου διασώζουν από 35 ευρώ έως και 155 ευρώ το μήνα, ενώ στο πρ. ΙΚΑ οι απώλειες που πλέον δεν θα υποστούν οι συνταξιούχοι κυμαίνονταν από 24 ευρώ έως και 450 ευρώ περίπου για τους ασφαλισμένους που «έφυγαν» με πολλά χρόνια υπηρεσίας σε υψηλόβαθμες θέσεις.

Όφελος άνω των 100 ευρώ το μήνα από την κύρια σύνταξή τους θα έχουν συνταξιούχοι Δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ που αποχώρησαν με 25 έτη και άνω.

Επίσης συνταξιούχοι ΙΚΑ που αποχώρησαν με 35ετία σε ασφαλιστική κλάση από την 20η και πάνω, αλλά και μητέρες ανηλίκων που αποχώρησαν από το ΙΚΑ με το ειδικό καθεστώς για τις μητέρες, έχοντας 30 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές από 1.800 ευρώ και πάνω.

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι όλοι οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ που αποχώρησαν με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης, καθώς η παλιά σύνταξη ΤΕΒΕ υπολογίζονταν με το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ της βασικής σύνταξης, που μπαίνει ολόκληρο στην «προσωπική διαφορά».

«Στο Euro Working Group κατά την εισήγηση του ελληνικού προϋπολογισμού δεν υπήρξε καμία ένσταση από καμία χώρα για τη μη εφαρμογή του μέτρου για απομείωση της προσωπικής διαφοράς. Αντίθετα, εγκρίθηκαν τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ. Είναι μία θετική εξέλιξη αυτό και σημαίνει ότι τέλειωσε οριστικά ο κύκλος των μνημονίων», δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider