Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι, για το δεύτερο κύκλο των περιφερειακών εκλογών που θα αποτελέσει και το βαρόμετρο των προεδρικό εκλογών του 2017, ενώ το βλέμμα όλων στρέφεται στο Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen που «σάρωσε» στον πρώτο γύρο.

Το ακροδεξιό κόμμα, που απέσπασε ποσοστό 27,7% στην προηγούμενη ψηφοφορία, είναι πολύ πιθανό να κερδίσει την πλειοψηφία –για πρώτη φορά- σε μία ή περισσότερες περιφέρειες, ενισχυμένο από τα φονικά τρομοκρατικά χτυπήματα τον Νοέμβριο στο Παρίσι.

Η προσοχή στρέφεται κυρίως στις περιφέρειες Νορ-Πα-ντε-Καλαί-Πικαρδία (βόρεια Γαλλία) και Προβηγκία - Άλπεις - Κυανή Ακτή, στον νότο, στις οποίες η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Marine Le Pen και η ανιψιά της και βουλευτής Marion Maréchal-Le Pen ξεπέρασαν αμφότερες στον πρώτο γύρο το 40%.

Οι Σοσιαλιστές αποχώρησαν υπέρ των υποψηφίων της Κεντροδεξιάς σε αυτές τις δύο περιφέρειες και δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή την Κυριακή θα χάσουν τόσο η Marine Le Pen όσο και η Marion Maréchal-Le Pen.

Το εκλογικό τους δικαίωμα θα ασκήσουν 45,3 εκατ. ψηφοφόροι και τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί γύρω από τα εκλογικά τμήματα, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα. Στον πρώτο γύρο στις 6 Δεκεμβρίου, ένας ψηφοφόρος στους δύο και τα δύο τρίτα των νέων (18-24 ετών) απείχαν από τις κάλπες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ