Ανεστάλη η διαδικασία αποπομπής της Dilma Rousseff

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεστάλη η διαδικασία αποπομπής της Dilma Rousseff

Σε αναστολή της διαδικασίας αποπομπής της προέδρου Dilma Rousseff προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, προκειμένου να εκδοθεί πρώτα απόφαση σχετικά με τη νομιμότητα μιας κρυφής ψηφοφορίας με την οποία θα συγκροτούνταν μια βουλευτική επιτροπή από μέλη της αντιπολίτευσης ώστε να εξασφαλιστεί η αποπομπή της.

Η Rousseff προσπαθεί να υπερβεί τη διάσπαση στη κυβερνητική της συμμαχία και να αντιμετωπίσει την προσπάθεια να αποπεμφθεί. Έχει επίσης να αντιμετωπίσει μια έντονη ύφεση στη χώρα και μια όλο και διευρυνόμενη έρευνα διαφθοράς στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras στην οποία έχουν εμπλακεί πολλοί σύμμαχοί της.

Ενώ η ίδια δεν βρίσκεται υπό έρευνα στο σκάνδαλο με τις μίζες της εταιρείες, ο πρώην στενός συνεργάτης της στη Γερουσία, Delcídio do Amaral, που βρίσκεται υπό κράτηση μέχρι να δικαστεί για παρεμπόδιση της έρευνας στην εταιρεία, έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νέες αποκαλύψιες σχετικά με το Εργατικό Κόμα (PT) της Rousseff.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αργά τη Τρίτη ανέστειλε τη δημιουργία της επιτροπής αποπομπής ώσπου να αποφασίσει το δικαστήριο (στις 16 Δεκεμβρίου) αν η κρυφή ψηφοφορία ήταν νόμιμη ή όχι.

Τη διαδικασία αποπομπής την ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Eduardo Cunha, πολιτικός εχθρός της Rousseff, ο οποίος βασίστηκε σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η πρόεδρος παραβίασε νόμους που αφορούν τον προϋπολογισμό του κράτους με λογιστικά κόλπα για να επιτρέψει ψηλότερες δαπάνες για την καμπάνια για την επανεκλογή της πέρσι. Ο ίδιος επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς.

Η Rousseff είναι πρόεδρος από το 2011 και έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να την αποπέμψουν γιατί ξοδεύει πολλά σε κοινωνικά προγράμματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider