Τα 5 ερωτήματα και οι αμφιβολίες γύρω από τον νέο ρόλο του «Σούπερ Μάριο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 5 ερωτήματα και οι αμφιβολίες γύρω από τον νέο ρόλο του «Σούπερ Μάριο»
«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν οι προσπάθειες του "Σούπερ Μάριο" για οικοδόμηση ενός συνασπισμού θα είναι επιτυχημένες», επισημαίνει η Capital Economics. Πέντε κρίσιμα ερωτήματα για τι πιθανόν να αλλάξει υπό την ηγεσία Ντράγκι.

Τον κρίσιμο ρόλο να βγάλει την Ιταλία από μια βαθιά πολυεπίπεδη κρίση αναλαμβάνει -όπως όλα δείχνουν- ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με τις αγορές να σπεύδουν να στείλουν ισχυρό σήμα προς το πολιτικό σύστημα της χώρας για στήριξη στο πρόσωπό του.

Ωστόσο, η Capital Economics επισημαίνει «πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν οι προσπάθειες του "Σούπερ Μάριο" για οικοδόμηση ενός συνασπισμού θα είναι επιτυχημένες». Γι' αυτό το λόγο σε νέα έκθεσή της θέτει πέντε κρίσιμα ερωτήματα για το πως και τι πιθανόν να αλλάξει υπό την ηγεσία του Ντράγκι.

  • Πώς θα διαφέρει μια κυβέρνηση Ντράγκι από αυτή του Μόντι το 2011; Η Capital Economics εξηγεί πως υπάρχουν μερικές ομοιότητες μεταξύ των δύο. Και στις δύο περιπτώσεις, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος ζήτησε από έναν άνθρωπο εκτός πολιτικής σκηνής να σχηματίσει και να οδηγήσει μια νέα κυβέρνηση εκτός ενός αδιεξόδου και μιας κρίσης. Αλλά οι διαφορές είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερες. Το βασικότερο είναι ότι το πιθανό υπουργικό συμβούλιο του Ντράγκι μπορεί να μην αποτελείται εξ ολοκλήρου από τεχνοκράτες, καθώς τα μεγάλα κόμματα φέρεται να πιέζουν για ένα συνδυασμό τεχνοκρατών και πολιτικών προσώπων. Αυτό θα έδινε στην κυβέρνηση μεγαλύτερη πολιτική νομιμότητα και θα της πρόσφερε μεγαλύτερη διάρκεια από τους 16 μήνες διακυβέρνησης του Μόντι. Η δεύτερη διαφορά, σε μια οικονομική βάση, είναι ότι μια κυβέρνηση Ντράγκι δεν θα επιφορτιστεί με την επιβολή μέτρων λιτότητας. Το σκηνικό αυτής της κρίσης είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που αντιμετώπισε ο Μόντι, με συνεχή πακέτα τόνωσης της οικονομίας.
  • Ποια θα ήταν η εξέλιξη στα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής; Τους τελευταίους μήνες του, στα ηνία του «στρατηγείου» της Φρανκφούρτης, όταν η Ευρωζώνη κατέβαζε ταχύτητες, ο Ντράγκι ασκούσε πιέσεις στις κυβερνήσεις «με δημοσιονομικό χώρο» να λάβουν μέτρα τόνωσης, ενώ είχε επισημάνει ότι οι χώρες με υψηλό χρέος πρέπει να ακολουθήσουν μια πιο συνετή πολιτική. Η Ιταλία σήμερα εμπίπτει αναμφισβήτητα και στις δύο αυτές κατηγορίες, καθώς το χρέος της είναι υψηλό, αλλά οι χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα έχουν προσφέρει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορεί να κάνει η ΕΚΤ για την ώρα, και ότι η Ιταλία έχει λάβει πολύ λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα από τις προηγμένες οικονομίες εκτός της Ευρωζώνης, ο Ντράγκι μπορεί να θέλει να αυξήσει τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης της κυβέρνησης.
  • Πώς θα εκμεταλλευόταν τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης; Δεδομένης της εμπειρίας του και του γεγονότος ότι (πιθανότατα) δεν πρόκειται να επιδιώξει επανεκλογή, ο Ντράγκι είναι απίθανο να πιέσει οι πόροι αυτοί να δαπανηθούν βραχυπρόθεσμα το οποίο μάλλον θα απορριφθεί από την ΕΕ. Η Ιταλία θα μπορούσε να λάβει κεφάλαια ισοδύναμα με σχεδόν το 12% του ΑΕΠ της το 2019, εκ των οποίων μόνο το 5% του ΑΕΠ είναι επιχορηγήσεις. Έτσι η Capital Economics, εκτιμά πως ο Ντράγκι θα μπορούσε απλώς να χρηματοδοτήσει δαπάνες που θα είχαν πραγματοποιηθεί ούτως ή άλλως. Επιπλέον, δεδομένου ότι η Ιταλία έχει χαμηλή βαθμολογία στη διεθνή κατάταξη γύρω από την κυβερνητική αποτελεσματικότητα, ακόμη και ο καλύτερος σχεδιασμός που θα μπορούσε να κάνει είναι πιθανόν να συναντήσει ισχυρά εμπόδια.
  • Θα καταφέρνει ο Ντράγκι να εφαρμόσει μια ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων; Στην οκτώ χρόνια του στην προεδρία της ΕΚΤ, ο Ντράγκι επανειλημμένα είχε ζητήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας. Ωστόσο, οι πιθανότητες, σύμφωνα με την Capital Economics να εφαρμόσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις θα εξαρτηθεί από το πόσο ισχυρή θα είναι η κυβέρνηση και πόσο θα αντέξει. Σύμφωνα με αναφορές, ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφέρει τη στήριξή του στο Ντράγκι, εφόσον πάνε στις κάλπες το επόμενο έτος, κάτι που θα έδινε ελάχιστο χρόνο για μεταρρυθμίσεις και μπορεί να σημαίνει ότι ο Ντράγκι θα εστιάσει στις προτεραιότητες του Ταμείο Ανάκαμψης για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, παρά σε μακροχρόνια προβλήματα όπως η απλοποίηση του νομικού συστήματος και η βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, ή πιο πολιτικά αμφισβητούμενα ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό και συνταξιοδοτικό.
  • Τι θα συνεπάγονταν όλα αυτά για τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων; Η επιτυχία του Ντάγκι θα απορροφούσε τον κίνδυνο εκλογών κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα επικρατούσαν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα ήταν πολύ χαμηλότερες υπό τον Νράγκι σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο πρωθυπουργό, διότι ο κύριος μοχλός των αποδόσεων και των spread είναι η ΕΚΤ. Είτε καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση είτε όχι, η Capital Economics αναμένει από την ΕΚΤ να διατηρεί χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων μέσω του PEPP.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider