Κορονοϊός: Το ΔΝΤ ζητά να δοθεί δημοσιονομική στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Το ΔΝΤ ζητά να δοθεί δημοσιονομική στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επικέντρωσε στη σημασία της στήριξης των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών για να ξεπεραστεί το κύμα της κρίσης.

Στην ανάγκη χορήγησης δημοσιονομικής στήριξης στα ευάλωτα νοικοκυριά και στις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν κατά την κρίση του κορονοϊού αναφέρθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε δήλωσή της μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G20.

«Η στήριξη αυτή θα επιταχύνει την ανάκαμψη και θα μας θέσει σε καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως οι υπερχείλιση του χρέους και οι διαταραχές των εμπορικών ροών», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις από τις εκτεταμένες πτωχεύσεις και απολύσεις.

Η Γκεοργκίεβα επικέντρωσε στη σημασία της στήριξης των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών για να ξεπεραστεί το κύμα της κρίσης και να βοηθηθεί η αποκατάσταση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

«Έχουμε μια σημαντική οικονομική δύναμη ύψους 1 τρισ. δολαρίων, ώστε να μπορέσουμε να αποκρούσουμε την κρίση, σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η πρόκληση όμως είναι τεράστια», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, τονίζοντας πως :

  • Εξαιρετικά μεγάλος αριθμός χωρών απαιτεί συγχρόνως χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης από το ΔΝΤ.
  • Οι αναδυόμενες αγορές επηρεάζονται δραματικά από τις ρευστοποιήσεις ρεκόρ και τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά συναλλάγματος.
  • Πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος εισέρχονται σε αυτή την κρίση έχοντας μεγάλο βάρος χρέους.

Στο σημείο αυτό η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εστίασε στην ανάγκη να αυξηθεί η παγκόσμιας ρευστότητα μέσω μιας σημαντικής κατανομής των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR) του ΔΝΤ, όπως συνέβη με επιτυχία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης του 2009.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider