Οι φόροι για τη χρήση πλαστικών και τα δικαιώματα ρύπων ως αντίβαρο στο Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι φόροι για τη χρήση πλαστικών και τα δικαιώματα ρύπων ως αντίβαρο στο Brexit
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ άφησε ένα χάσμα πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο επικεφαλής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε να καλυφθεί η «τρύπα» που άφησε η Βρετανία στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, με έσοδα από ένα νέο φόρο επί των πλαστικών και τα κεφάλαια από την εμπορία εκπομπών άνθρακα.

Παρουσιάζοντας μια δέσμη μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγμάτευση μεταξύ 27 ηγετών της ΕΕ στη σύνοδο Κορυφής στις 20 Φεβρουαρίου, ο Charles Michel πρότεινε για τον προϋπολογισμό για το 2021-27 συνεισφορά της τάξεως των 1,095 τρισ. ευρώ εκ των οποίων το ένα τέταρτο πρέπει να διοχετευθεί σε ενέργειες που θα επιτρέψουν να γίνει η ΕΕ ουδέτερη όσον αφορά τις εκπομπές CO2 έως το 2050.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου άφησε ένα χάσμα πάνω από 10 δισ. ευρώ ετησίως στη χρηματοδότηση της ΕΕ, δεδομένου ότι ήταν η δεύτερη σε συνεισφορά στον προϋπολογισμό μετά τη Γερμανία.

Πιθανό κέρδος από 14 έως 15 δισ. ευρώ ετησίως

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι τα έσοδα από το φόρο πλαστικών και τα χρήματα από το ενισχυμένο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα, το οποίο θα ενσωματώνει και τον τομέα των μεταφορών, θα μπορούσαν να αποφέρουν από 14 έως 15 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία είναι υπέρ αρκετά για να καλύψουν το χάσμα.

Ο φόρος επί των πλαστικών θα ήταν 0,8 ευρώ ανά χιλιόγραμμο μη ανακυκλωμένων πλαστικών απορριμμάτων συσκευασίας. Τα χρήματα από τον άνθρακα άνθρακα προέρχονται από τα έσοδα που παράγονται από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS).

Η ΕΕ εξετάζει επίσης ως άλλους πόρους εισοδήματος και άλλους φόρους σε τομείς όπως την ψηφιακή οικονομία, τις πτήσεις, τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τα προϊόντα που παράγονται με υψηλές εκπομπές CO2 που εισάγονται στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider