Τραβάει πάλι το σχοινί ο Ερντογάν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραβάει πάλι το σχοινί ο Ερντογάν
Η όξυνση από πλευράς Ερντογάν ερμηνεύεται και ως μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της εγχώριας κοινής γνώμης από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία σε Συρία και Λιβυή.

Την ώρα που στην Αθήνα συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις σχετικά με το καθεστώς των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο στην τουρκική Βουλή δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την αποκλιμάκωση των σχέσεων που επιδιώκει η Αθήνα.

Οι δηλώσεις Ερντογάν αφορούσαν στο μνημόνιο μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης, για το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως σταδιακά η χώρα μας αποδέχεται τις τουρκικές θέσεις. «Χάρη στην αποφασιστική μας στάση στο εν λόγω θέμα, το καθεστώς που ανακηρύξαμε στη Μεσόγειο, σταδιακά γίνεται αποδεκτό από τις εμπλεκόμενες χώρες και ειδικά από την Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος. Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών απάντησε σε έντονο ύφος υπενθυμίζοντας στον Ταγίπ Ερντογάν πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις. «Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Η όξυνση από πλευράς Ερντογάν ερμηνεύεται και ως μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της εγχώριας κοινής γνώμης από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία σε Συρία και Λιβυή, αφού βλέπει ότι δύσκολα θα μπορέσει να κάνει πράξη τις απειλές του για νέα εισβολή στη Συρία με τη Ρωσία απέναντι. Την ίδια στιγμή, η αναμενόμενη ανάρτηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ της Τουρκολιβυκής συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, γεννά σενάρια Τουρκικών ερευνών νότια της Κρήτης, όπως ανέφερε χθες δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, για την οποία πάντως η Αθήνα εξακολουθεί να απαντά πως «θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα».

Στήριξη από Τζέφρι Πάϊατ

Στο μεταξύ την ξεκάθαρη θέση ότι όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης μέσω συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ δηλώνοντας εκ νέου πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας κι εργάζονται καθημερινά για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Ο Τζέφρι Πάιατ ερωτήθηκε για την περίπτωση που η Τουρκία ξεκινήσει ερευνητική δραστηριότητα σε περιοχή νότια της Κρήτης βασιζόμενη στο μνημόνιο που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση στην Τρίπολη. «Η Ουάσιγκτον έχει μιλήσει πολύ ξεκάθαρα για το ίδιο το Μνημόνιο», απάντησε ο πρεσβευτής και συνέχισε λέγοντας ότι «θεωρούμε το μνημόνιο αποσταθεροποιητικό για την περιοχή και έχω επίσης ξεκαθαρίσει την νομική ερμηνεία των ΗΠΑ για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου και του ότι, το Μνημόνιο δεν ακυρώνει τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider