Νέα στοιχεία για το μακελειό - Τουλάχιστον 132 οι νεκροί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα στοιχεία για το μακελειό - Τουλάχιστον 132 οι νεκροί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Οργανωμένο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια ήταν το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τρείς ομάδες τρομοκρατών έδρασαν συντονισμένα.

Αυτό υποστήριξε ο ο γάλλος εισαγγελέας Φρανσουά Μολάν, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης ενώ σε συλλήψεις προχωρά και η βελγική Αστυνομία καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι σε προάστιο των Βρυξελλών κινούνται μέλη των τριών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Παρισιού ανέβασε εκ νέου τον τραγικό απολογισμό από τις επιθέσεις σε τουλάχιστον 132 νεκρούς, ενώ 349 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, με 96 τραυματίες να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ακόμη, επτά τρομοκράτες είναι νεκροί.

Στο μεταξύ μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στέλνουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπογραμμίζοντας την ενότητά τους μπροστά στον τζιχαντισμό και την τρομοκρατία, οι 28 σημειώνουν πως αντιλαμβάνονται τη σφαγή στο Παρίσι ως «μια επίθεση εναντίον όλων μας», και διαμηνύουν πως θα αντιμετωπίσουν την απειλή «με όλα τα απαραίτητα μέσα και ανηλεή αποφασιστικότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, οι 28 αναφέρουν πως η 13 Νοεμβρίου θα μείνει στη μνήμη ως «Ευρωπαϊκή ημέρα πένθους» και καλούν όλους τους πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου να συμμετάσχουν σε ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι της Δευτέρας, 16 Νοεμβρίου.

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε επισήμως την ευθύνη για την επίθεση στο Παρίσι, ενώ τζιχαντιστές απειλούν μέσω των social media με παρόμοιες επιθέσεις Λονδίνο και Ρώμη. Όπως επιβεβαιώθηκε αργά τη νύχτα νεκροί είναι οκτώ δράστες - τζιχαντιστές. Ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων, κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χαρακτηρίζοντας ένδειξη πολέμου το τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα του.

Μεταξύ των στόχων των τρομοκρατικών επιθέσεων βρέθηκε και ο συναυλιακός χώρος του Bataclan στο Παρίσι όπου ένοπλοι τρομοκράτες κρατούσαν εκατοντάδες ομήρους. Στην αίθουσα αυτή βρίσκονταν περίπου 1.500 θεατές για μια ροκ συναυλία. Τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν στην επιχείρηση της αστυνομίας, για να τερματιστεί η κατάσταση ομηρίας.

Το ΙSIS ανέλαβε την ευθύνη

Την ευθύνη για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που έχουν σοκάρει την υφήλιο από το βράδυ της Παρασκευής ανέλαβε επισήμως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) το πρωί του Σαββάτου.

Σε ανακοίνωσή της η τζιχαντιστική οργάνωση αναφέρει ότι οι μαχητές της, ζωσμένοι με εκρηκτικά και εξοπλισμένοι με πολυβόλα, πραγματοποίησαν επιθέσεις σε διάφορες τοποθεσίες στην πρωτεύουσα, που είχαν μελετηθεί προσεκτικά.

Ακόμη λέει ότι οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν για να δείξουν ότι η Γαλλία θα παραμείνει κύριος στόχος όσο συνεχίζει τις πολιτικές της.

Hollande: Πράξη πολέμου από το Ισλαμικό Κράτος

Πράξη πολέμου που οργανώθηκε στο εξωτερικό από το Ισλαμικό Κράτος, με βοήθεια από το εσωτερικό της Γαλλίας, χαρακτήρισε o Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής, σε νέο διάγγελμά του το πρωί του Σαββάτου.

«Αυτό που συνέβη χθες είναι μια πράξη πολέμου, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, οργανώθηκε στο εξωτερικό με εσωτερικούς συνεργούς που η έρευνα θα πρέπει να προσδιορίσει», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ γνωστοποίησε ότι θα μιλήσει τη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος στη Γαλλία.

Το χρονικό του μακελειού

Το σκηνικό του τρόμου άρχισε να εκτυλίσσεται έξω από το Stade de France του Παρισιού και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο φιλικός αγώνας της Γαλλίας με τη Γερμανία, παρουσία του Γάλλου προέδρου. Ξαφνικά σημειώθηκαν εκρήξεις που αποδίδονται πιθανότατα σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Την ίδια ώρα, επιθέσεις με πυροβόλα όπλα και μάλιστα σε πολυσύχναστα σημεία και εστιατόρια σημειώθηκαν στο 10ο και 11ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Ανάμεσα στους στόχους ήταν το εστιατόριο Le Petit Cambodge και το μπαρ Le Carillon, τα οποία είναι σχεδόν απέναντι το ένα στο άλλο αλλά και το εμπορικό κέντρο Les Halles.

Ωστόσο, το σημείο αναφοράς της δραματικής νύχτας για το Παρίσι δεν ήταν άλλο από το θέατρο συναυλιών Bataclan όπου οι δράστες κράτησαν ομήρους περίπου 100 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το θέατρο τα συνθήματα των δραστών την ώρα που πυροβολούσαν τα θύματά τους οδηγούσαν με ασφάλεια στην εκτίμηση ότι επρόκειτο για τζιχαντιστές, ενδεχόμενο που ενισχύεται και από το γεγονός ότι φίλοι τους πανηγύριζαν με αναρτήσεις τους στο twitter για τις επιθέσεις.

Λίγο πριν από τις 02:00 ολοκληρώθηκε η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στο θέατρο και αργότερα άρχισαν να έρχονται οι ειδήσεις για τον αριθμό των νεκρών που επιβεβαίωναν τους αρχικούς φόβους για πραγματικό μακελειό.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία

Ο Fr. Hollande έκανε λόγο για «τρομοκρατικές επιθέσεις χωρίς προηγούμενο» στη Γαλλία, ανακοινώνοντας σειρά έκτακτων μέτρων ασφαλείας. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια» της χώρας και πρόσθεσε ότι ζήτησε «ενισχύσεις από τις ένοπλες δυνάμεις» για να αποτραπούν νέες επιθέσεις, ενώ ξεκαθάρισε πως έδωσε εντολή «να κλείσουν τα σύνορα».

Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού συνέστησε μέσω του επίσημου λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter στους πολίτες της πρωτεύουσας της Γαλλίας να «αποφεύγουν να βγαίνουν εάν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη» από τα σπίτια τους μετά τις πολύνεκρες ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας συνέστησε επίσης σε «καταστήματα που είναι ανοικτά για το κοινό να ενισχύσουν την επιτήρηση των εισόδων τους» και να αφήνουν να εισέρχονται σε αυτά όποιον το έχει ανάγκη.

Η δημαρχία του Παρισιού κάλεσε επίσης τους πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας να μείνουν στα σπίτια τους.

Η πρώτη δήλωση Ηollande: Θα δώσουμε αδυσώπητη μάχη

Mιλώντας στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος μπροστά στον συναυλιακό χώρο, διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα διεξαγάγει έναν «αδυσώπητο» αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

«Θελήσαμε να έλθουμε εδώ, ανάμεσα σε όσους βίωσαν αυτή τη βαρβαρότητα, για να πούμε ότι θα δώσουμε μάχη, η οποία θα είναι αδυσώπητη» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δήλωσε.

Σε επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο, B.Obama, ο πρόεδρος της Γαλλίας συμφώνησε οι δύο χώρες να ενισχύσουν την διμερή συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στο περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Κινητοποιήθηκαν επιπλέον 1.500 στρατιώτες

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε την κινητοποίηση «1.500 στρατιωτικών επιπλέον» μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider