Guardian: Ο Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει τη σκληρή δουλειά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Guardian: Ο Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει τη σκληρή δουλειά
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη διόρισε ένα υπουργικό συμβούλιο που αποτελείται από εγνωσμένου κύρους πολιτικούς, τεχνοκράτες και μεταρρυθμιστές, αναφέρει ο Guardian σε σημερινό του δημοσίευμα.

Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα και ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ξεκινήσει τη σκληρή δουλειά, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει πως η Βουλή δεν θα κλείσει για το καλοκαίρι: δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πρέπει να προχωρήσουν οι νομοθετικές και μεταρρυθμιστικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη διόρισε ένα υπουργικό συμβούλιο που αποτελείται από εγνωσμένου κύρους πολιτικούς, τεχνοκράτες και μεταρρυθμιστές, αναφέρει ο Guardian σε σημερινό του δημοσίευμα.

Την περασμένη Τετάρτη, όταν ορίστηκε το υπουργικό συμβούλιο, που αποτελείται από εγνωσμένου κύρους πολιτικούς -εκ των οποίων κάποιοι προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο-, τεχνοκράτες και μεταρρυθμιστές, η φιλοσοφία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης έγινε σαφέστερη: οι υπουργοί όχι μόνο θα θέτουν στόχους, αλλά και θα ελέγχονται αν τους υλοποιούν. Σε καθέναν από αυτούς δόθηκε και ένας γαλάζιος φάκελος με αρμοδιότητες, στόχους και πρόγραμμα. Σε κάθε καλή επιχείρηση, έτσι και εδώ, πρέπει να τηρείται ο λογαριασμός και να ελέγχεται η πρόοδος.

Σε μια εποχή όπου η συμπεριφορά μιας κυβέρνησης σημαίνει πολλά, ο Μητσοτάκης έχει δώσει έναν νέο τόνο και ύφος στον τρόπο που θα κυβερνήσει, έπειτα από το «rollercoaster» του αριστερού προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα.

Τα αστυνομικά οχήματα - τα οποία αντιπροσώπευαν τον φόβο της κυβέρνησης του Τσίπρα μήπως γίνουν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες- έχουν πλέον απομακρυνθεί από τον δρόμο που προσεγγίζει το γραφείο του πρωθυπουργού στην Ηρώδου Αττικού.

Μία από τις πρώτες αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έγιναν πράξη από την πρώτη εβδομάδα, ήταν η απαγόρευση διορισμού στο δημόσιο συγγενών πολιτικών προσώπων, μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με την κουλτούρα νεποτισμού που δυνάστευσε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και οδήγησε εν μέρει στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, σημειώνει σε άλλο σημείο ο Guardian.

Όπως πολλοί Έλληνες πολιτικοί, έτσι και ο Μητσοτάκης, ανήκει σε μια ισχυρή πολιτική δυναστεία. Ωστόσο, η πολιτική του άνοδος δεν ήταν προγεγραμμένη. Η προοπτική να αναλάβει τα ηνία της κεντροδεξιάς παράταξης της χώρας, αλλά και τη διακυβέρνησης της ίδιας της Ελλάδας, πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν απίθανη.

Ο Μητσοτάκης σπούδασε στην Αμερική και ύστερα μετακόμισε στο Λονδίνο, για να εργαστεί στον τραπεζικό κλάδο, μια απόφαση που συνέβαλε στο να αποκτήσει μια πιο προοδευτική άποψη σε σχέση με πάρα πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Το 2004, αρκετά χρόνια αφότου επέστρεψε στην Ελλάδα, έγινε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η άνοδός του στο κόμμα ήταν αναπάντεχη. Το 2015 συμμετείχε στην κούρσα της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν θεωρούνταν φαβορί. Ένας κεντρώος με φιλελεύθερες απόψεις οι οποίες όμως απείχαν πάρα πολύ από τις εθνικιστικές ή λαϊκιστικές τάσεις της παράταξής του.

«Είναι σχεδόν σαν να θέλει να κυβερνήσει την Ελλάδα σαν ένα επιχειρηματικό πρότζεκτ, με τον κίνδυνο να προσβάλει κάποιους από την παλαιά φρουρά στο κόμμα του», σχολιάζει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής μιλώντας στην Ελένα Σμιθ.

«Αρχικά οι εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων δεν ήταν καθόλου υψηλές για τον Μητσοτάκη να αναλάβει την προεδρία της ΝΔ. Κάποιοι βουλευτές τον έβλεπαν καχύποπτα», δήλωσε ο Θεόδωρος Πελαγίδης, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και σύμβουλος του Μητσοτάκη εκείνη την περίοδο. «Κέρδισε όμως επειδή είναι επίμονος, με σύστημα, πρόγραμμα και παθιασμένος με τη δουλειά - αρετές που έφερε από τότε στο κόμμα».

Σύντομα μετά την εκλογή του μετέφερε τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας από ένα κτίριο όπου το ενοίκιο ήταν 98.000 ευρώ, στην Πειραιώς όπου το ενοίκιο κοστίζει μόνο 9.800 ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα.

Με αντίστοιχες τεχνικές, υποστηρίζουν οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη, θα προσπαθήσει να μεταμορφώσει την Ελλάδα, μια χώρα που εξακολουθεί να αντιστέκεται στην αλλαγή.

«Φιλοσοφία του είναι ο φιλελεύθερος προοδευτισμός. Πιστεύει στο κοινωνικό κράτος, την υγειονομική κάλυψη για όλους, και σε υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες, αλλά παράλληλα στη δημιουργικότητα της αγοράς», επισημαίνει ο Παύλος Ελευθεριάδης καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Η σκέψη του και οι ευαισθησίες του ανήκουν περισσότερο στο κέντρο παρά στη δεξιά. Είναι διατεθειμένος να πειραματιστεί, να καινοτομήσει, να αναλάβει ρίσκα», τονίζει ο ίδιος.

«Σκέφτεται στρατηγικά (…) αυτό που κατάφερε με την κυβέρνησή του ήταν μια δύσκολη ισορροπία», προσθέτει ο Ελευθεριάδης. «Χρειάστηκε να αναμίξει γνωστούς και δημοφιλείς πολιτικούς με άγνωστους τεχνοκράτες, οι ειδικές γνώσεις των οποίων θα του επιτρέψουν να είναι πιο αποτελεσματικός και πιο επικεντρωμένος σε συγκεκριμένες πολιτικές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider