Η Φινλανδία ο νέος «ασθενής της Ευρώπης»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Φινλανδία ο νέος «ασθενής της Ευρώπης»

Η Φινλανδία υπήρξε μια από τις χώρες που επέλεξαν να κρατήσουν έντονη κριτική στάση απέναντι στην Ελλάδα κατηγορώντας τη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τώρα η σκανδιναβική χώρα παλεύει να ξεπεράσει τα δικά της οικονομικά προβλήματα και να ξεφύγει από μια τριετή ύφεση που έχει οδηγήσει τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας να χαρακτηρίσει τη χώρα τον νέο «ασθενή της Ευρώπης».

Οι προσπάθειες του νέου πρωθυπουργού Juha Sipila να περικόψει αργίες και μισθούς έχουν συναντήσει έντονες αντιδράσεις και έχουν προκαλέσει απεργίες. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας της χώρας αποκάλυψε έντονες ιδεολογικές διαφοροποιήσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό σε τέτοιο βαθμό που έφτασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης την προηγούμενη εβδομάδα.

Κάποιοι από τους πιο έμπειρους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζήτησαν να συζητηθεί στη βουλή της χώρας το αν θα πρέπει η Φινλανδία να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη προκειμένου να προχωρήσει σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος για την τόνωση της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται στρυμωγμένος έχοντας να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις του κόσμου και να κρατήσει ενωμένο τον κυβερνητικό συνασπισμό που αποτελείται από τρία κόμματα.

Η ανεργία αλλά και το δημόσιο χρέος της χώρας αυξάνεται διαρκώς κυρίως λόγω του υψηλού κόστους απασχόλησης, την υποχώρηση της Nokia αλλά και τις ύφεσης που έχει χτυπήσει τη Ρωσία η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο προορισμό των φινλανδικών εξαγωγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider