Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από την αγορά των S-400

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από την αγορά των S-400
Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ακόμη πως η Άγκυρα δεν απομακρύνεται από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ προχωρώντας στην αγορά του ρωσικού συστήματος.

«Είναι μια υπόθεση που έχει τελειώσει και δεν θα γυρίσουμε πίσω», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στη διάρκεια συνεδρίου στο περιθώριο της συνόδου για τον εορτασμό των 70 χρόνων του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ανέστειλαν την παράδοση στην Άγκυρα εξοπλισμού που συνδέεται με τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35, προειδοποίησε σήμερα στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η Άγκυρα πρότεινε στην Ουάσινγκτον να σχηματίσουν μια κοινή ομάδα εργασίας που θα φροντίσει ώστε το ρωσικό σύστημα S-400 να μην συνιστά απειλή για τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό σύστημα «δεν θα ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ» επειδή «είναι για δική μας χρήση», είπε ο Τσαβούσολγου και συνέχισε: «Ως εκ τούτου προτείνουμε στις ΗΠΑ να δημιουργήσουμε μια τεχνική ομάδα εργασίας που θα εξασφαλίσει ότι το σύστημα αυτό δεν θα αποτελεί απειλή, ούτε για τα αμερικανικά F-35, αλλά ούτε και για τα συστήματα του ΝΑΤΟ».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η αμερικανική κυβέρνηση και η Τουρκία θα πρέπει να εξηγήσουν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ γιατί η Άγκυρα έπρεπε να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

Για τα μαχητικά F-35, ο Τούρκος υπουργός εκτίμησε ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν τώρα να κάνουν πίσω επειδή η Άγκυρα έχει ήδη καταβάλει 1,2 δισ. δολάρια και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την καταβολή άλλων 2,3 δισ. δολαρίων.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ακόμη πως η Άγκυρα δεν απομακρύνεται από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ προχωρώντας στην αγορά του ρωσικού συστήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider