Μακρά παράταση του Brexit ζητά ο Ντόναλντ Τουσκ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μακρά παράταση του Brexit ζητά ο Ντόναλντ Τουσκ
«Θα κάνω έκκληση στους 27 της ΕΕ να είναι ανοικτοί σε μια μακρά παράταση εάν το ΗΒ θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη για να επανεξετάσει τη στρατηγική του για το Brexit», ανέφερε ο Τουσκ.

Μακρά παράταση του Brexit ζητά ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος καλεί τους Βρετανούς να επανεξετάσουν της στρατηγική τους πριν συνεχίσουν τις διαδικασίες εξόδου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να είναι ανοικτοί στο να δοθεί στη Βρετανία μια μακρά παράταση των συνομιλιών για το Brexit.

«Θα κάνω έκκληση στους 27 της ΕΕ να είναι ανοικτοί σε μια μακρά παράταση εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη για να επανεξετάσει τη στρατηγική του για το Brexit και να συγκεντρώσει συναίνεση για αυτή», ανέφερε ο Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν να συζητήσουν το Brexit στις 21-22 Μαρτίου. Ο Τουσκ δήλωσε ότι θα ζητήσει να είναι ανοικτοί σε αυτή την επιλογή, στις διαβουλεύσεις του με τους ηγέτες πριν τη σύνοδο.

Πιθανή η παράταση αλλά όχι και η επαναδιαπραγμάτευση

Υπέρ αυτού του σεναρίου και η Πολωνή ευρωβουλευτής Ντανούτα Χούμπνερ, η οποία δήλωσε σήμερα: «Η Βρετανία είναι πολύ πιθανό να λάβει την έγκριση της ΕΕ για να καθυστερήσει το Brexit, εφόσον το ζητήσει, όμως το μπλοκ δεν πρόκειται να τροποποιήσει τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας στο διάστημα της παράτασης ούτε να διαπραγματευθεί τους μελλοντικούς του δεσμούς με το Λονδίνο».

Η Χούμπνερ, που συμμετέχει στο εξαμελές πάνελ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολείται με το Brexit, επεσήμανε ότι η συμφωνία διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ είναι η τελική.

«Μια μικρή παράταση έχει μόνο στόχο να επιτρέψει στη Βρετανία να υιοθετήσει τους απαραίτητους νόμους για να προετοιμάσει την έξοδό της, αφού έχει εγκρίνει τη συμφωνία διαζυγίου», εξήγησε η ίδια.

«Δεν θα ξανανοίξει η συμφωνία, δεν θα υπάρξουν περισσότερες διαπραγματεύσεις, αυτή η συμφωνία είναι τελική», υπογράμμισε.

«Αν δεν εγκριθεί η συμφωνία ως τις 29 Μαρτίου, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια βάση και για ποιο λόγο να δοθεί παράταση. Ούτως ή άλλως κατευθυνόμαστε προς μια παράταση, αλλά παραμένει άγνωστο για πόσο», τόνισε η Χούμπνερ.

Μια μεγαλύτερη παράταση ως τις 30 Ιουνίου ή ακόμη αργότερα θα παρατείνει την αβεβαιότητα για το Brexit και θα προκαλέσει νομικά και πολιτικά προβλήματα στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 24 ως τις 26 Μαΐου, προειδοποίησε η Πολωνή ευρωβουλευτής.

«Το μόνο θετικό θα ήταν αν η Βρετανία άλλαζε τις κόκκινες γραμμές της και δεχόταν μια τελωνιακή ένωση», πρόσθεσε.

«Αυτά τα τακτικά σόου στη Βουλή των Κοινοτήτων, που μοιάζει να μην οδηγούν πουθενά, απλώς αυξάνουν την αγανάκτηση και την ανησυχία της ΕΕ», κατέληξε η Χούμπνερ.

Υπέρ μιας πιθανής καθυστέρησης του Brexit και ο Άλτμαϊερ

Και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Άλτμαϊερ τάχθηκε υπέρ μιας «εποικοδομητικής» συζήτησης στο ζήτημα της πιθανής καθυστέρησης του Brexit και ότι ο ίδιος δεν θα θέσει «τεχνητά» όρια σε αυτό.

«Δεν θα θέσω τεχνητά όρια» στην αναβολή του Brexit, τόνισε ο Άλτμαϊερ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BR.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως διαύγεια, όμως αυτό δεν θα το πετύχουμε επικρίνοντας συνεχώς τους Βρετανούς φίλους και εταίρους μας από μια θέση ηθικής ανωτερότητας, αλλά μόνο αν καταλήξουμε σε μια λογική λύση», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider