Τα ανοιχτά γραφεία βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ανοιχτά γραφεία βλάπτουν σοβαρά την υγεία
Μπορεί οι ανοιχτοί χώροι γραφείων να έχουν καθιερωθεί, όμως τελικά μειώνουν τη συνολική παραγωγικότητα της επιχείρησης.

Τα γραφεία με ανοιχτούς χώρους για όλους και δίχως τοίχους ή διαχωριστικά, μπορεί να είναι η σύγχρονη μόδα στους επαγγελματικούς χώρους, αλλά δεν είναι ό,τι το καλύτερο για την υγεία των εργαζομένων.

Αυτό αποκαλύπτει μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην Σκανδιναβική Επιθεώρηση Εργασίας, Περιβάλλοντος & Υγείας (SJWEH) και έδειξε ότι οι εργαζόμενοι σε ενιαία γραφεία παίρνουν περισσότερες αναρρωτικές από όσους εργάζονται σε ατομικά γραφεία ή λίγων ατόμων– και μάλιστα όσο περισσότερα άτομα δουλεύουν μαζί σε ένα ενιαίο χώρο, τόσο περισσότερο αυξάνονται και οι αναρρωτικές ημέρες αδείας.

Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με τους εργαζόμενους σε ατομικά γραφεία, οι εργαζόμενοι σε γραφεία των 3-6 ατόμων έπαιρναν κατά 36% περισσότερες αναρρωτικές, ενώ όσοι εργάζονταν σε γραφεία των 7 ατόμων και άνω έπαιρναν κατά 62% περισσότερες αναρρωτικές.

Οι Δανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη σε σχεδόν 2.400 εργαζόμενους αποδίδουν το εύρημά τους στην ευκολότερη διασπορά των μικροβίων σε χώρους όπου συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι.

Ενδέχεται επίσης να παίζει ρόλο το γεγονός ότι η εργασία μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους δημιουργεί έντονο στρες, το οποίο με τη σειρά του υπονομεύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η εργασία με πολλά άτομα μαζί, υπονομεύει επίσης την παραγωγικότητα. Επιστήμονες από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, λ.χ., εξέτασαν 259 εργαζόμενους γραφείου, διαπιστώνοντας ότι όσοι εργάζονταν με πολλά άτομα μαζί είχαν την μικρότερη παραγωγικότητα.

Οι κυριότεροι λόγοι της μειωμένης παραγωγικότητας ήταν ο θόρυβος και η θερμοκρασία, με τις συζητήσεις των άλλων, τα τηλέφωνα που χτυπούσαν ασταμάτητα και τον ήχο των μηχανημάτων στα γραφεία να είναι οι πιο εκνευριστικοί και αντιπαραγωγικοί θόρυβοι.

Η μελέτη αυτή έδειξε ακόμα πως πιο ευαίσθητοι στους ενοχλητικούς θορύβους είναι οι εργαζόμενοι που υπερβαίνουν τα 45 τους χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider