Λέκκας για Εύβοια: Αναγκαία τα αντιπλημμυρικά έργα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λέκκας για Εύβοια: Αναγκαία τα αντιπλημμυρικά έργα
Πρέπει να προλάβουμε έντονα καιρικά φαινόμενα που ενδέχεται να σημειωθούν μετά τις πυρκαγιές ήδη από αρχές Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβρη και τον Νοέμβριο τόνισε ο κ. Λέκκας.

Την ανάγκη να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια μετά τη μεγάλη φωτιά που έπληξε την περιοχή επεσήμανε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στοχευμένα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να δρομολογηθούν και να κατασκευαστούν άμεσα προκειμένου να προλάβουμε έντονα καιρικά φαινόμενα που ενδέχεται να σημειωθούν μετά τις πυρκαγιές ήδη από αρχές Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβρη και τον Νοέμβριο.

«Είναι μια γνώριμη κατάσταση τα όσα συνέβησαν ανάλογες καταστάσεις ζήσαμε στην Χίο, στην Ηλία, στα Κύθηρα αλλά και σε άλλες περιοχές που εκδηλώθηκαν δασικές πυρκαγιές.

Το θέμα είναι ουσιαστικά πολύ γνωστό για μας, δεδομένου ότι εφαρμόζουμε μεθοδολογίες αποκατάστασης γεωπεριβάλλοντος ώστε να μπορεί η περιοχή να ανακάμψει» είπε ο κ. Λέκκας.

Ο καθηγητής εξηγώντας τα όσα συντελούνται στο περιβάλλον πριν και μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς ανέφερε πως δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει μια άνοδο της θερμοκρασίας περίπου 0.5 βαθμών τα επόμενα 30 χρόνια και αυτό ευνοεί την εκδήλωση πυρκαγιών ειδικά στις μεσογειακές περιοχές.

«Αυτές οι πυρκαγιές που θα είναι συχνότερες λόγω της κλιματικής κρίσης, συνεπάγονται έντονες διαβρώσεις στα εδάφη άρα και υποβάθμιση της επιφάνειας της γης.

Εν συνεχεία αυτό που παρουσιάζεται είναι κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία δρομολογούν έντονες μετακινήσεις εδαφών. Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις που συμπαρασύρουν τα ήδη ευπαθή εδαφικά υλικά με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν συντελούνται μόνο από την βροχή που πέφτει αλλά από τα στερεά υλικά που συμπαρασύρει το νερό» επεσήμανε.

«Έχουμε να κάνουμε με πρωτόγνωρα φαινόμενα τα οποία ουσιαστικά συγκροτούν μια αλυσίδα. Όλα αυτά συμπλέκονται σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο ο οποίος συνεχώς επιταχύνεται και υποβαθμίζει το γεωπεριβάλλον» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider