Υπερδιπλασιάζεται η τιμή της πλαστικής σακούλας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπερδιπλασιάζεται η τιμή της πλαστικής σακούλας
Να σημειωθεί ότι σε  περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και κυμαίνονται από 200 ευρώ έως 5.000 ευρώ. 

Αυξάνεται από 1η Ιανουαρίου 2019 η τιμή της πλαστικής σακούλας, η οποία θα σκαρφαλώσει στα 0,09 λεπτά.

Σήμερα οι καταναλωτές πληρώνουν την πλαστική σακούλα 0,04 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ), ενώ από 1η Ιανουαρίου η τιμή θα ανέλθει στα 0,09 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ).

Για πρώτη φορά η επιβολή τέλους χρήσης της πλαστικής σακούλας εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο του 2018 και μέχρι σήμερα, 11 μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου, εκτιµάται ότι η µείωση της χρήσης φτάνει περίπου το 60%-65% κατά µέσο όρο και το 80% στα σουπερμάρκετ.

Οι δε εισπράξεις που αποδόθηκαν στον Ελληνικό Οργανισµό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) µόνο για το πρώτο εξάµηνο της χρονιάς από το τέλος που επιβλήθηκε στις πλαστικές σακούλες φτάνει τα 10,7 εκατ ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και κυμαίνονται από 200 ευρώ έως 5.000 ευρώ.

Όσον αφορά τις σακούλες που εξαιρούνται από χρεώσεις, είναι οι πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα τροφίμων. Επίσης εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Επίσης εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider