Τρεις μήνες έχει διορία η Κομισιόν να κλείσει νέα διατλαντική συμφωνία με τους αμερικανούς εταίρους της, όσον αφορά στη διακίνηση προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών ή χρηστών μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.

Στις 6 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η 15ετής συμφωνία «Safe Harbor» παραβιάζει τα προσωπικά δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών και τα θέτει στη διακριτική ευχέρεια των αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών.

Η απόφαση αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία» στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς η ακύρωση της μεγαλύτερης διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας αφορά άμεσα 4.500 πολυεθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Google και Kellogg, οι οποίες διακινούν τα δεδομένα των πελατών τους μεταξύ των χωρών.

Η συμφωνία έκλεισε με στόχο να διευκολυνθούν οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, ώστε να μπορούν να διακινούν ελεύθερα τα δεδομένα των πελατών τους μεταξύ των θυγατρικών τους ανά τον κόσμο.

«Χρειαζόμαστε μια συμφωνία με τους αμερικανούς εταίρους μας μέσα στους επόμενους τρεις μήνες», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ο Andrus Ansip, αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε θέματα ψηφιακών δεδομένων. «Ζητήθηκε από την Κομισιόν να αλλάξει τακτική και αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα. Σήμερα παρέχουμε τις ακριβείς οδηγίες και δεσμευόμαστε έναντι ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος ώστε να υιοθετηθούν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις».

Μετά από συναντήσεις με τις διοικήσεις κάποιων από τις εταιρείες που πλήττονται άμεσα, η Κομισιόν έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα κατευθυντήριες οδηγίες ασφαλούς διακίνησης προσωπικών δεδομένων εντός του νόμιμου πλαισίου, μέχρις ότου επιτευχθεί νέα συμφωνία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το τεράστιο αυτό ζήτημα ξεκίνησε από την προσφυγή ενός αυστριακού φοιτητή νομικής στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε ότι η εν λόγω συμφωνία επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές ασφαλείας να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του Facebook που μεταφέρονται στις ΗΠΑ.