Κυνήγι λιονταριού - Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν φρένο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυνήγι λιονταριού - Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν φρένο

Σε επίπεδα ρεκόρ έχει ανέλθει εσχάτως το κυνήγι αφρικανικών λιονταριών, την ώρα που οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές απειλούν να απαγορεύσουν μια από τις πιο αποκλειστικές, ακριβές και αμφιλεγόμενες δραστηριότητες του πλανήτη.

Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο καταστολής του κυνηγιού λιονταριών, την ώρα που ο «βασιλιάς του δάσους» εξοντώνεται με ολοένα και πιο εντεινόμενους ρυθμούς. Μάλιστα, η αμερικανική υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής (Fish and Wildlife Service) έχει θέσει προθεσμία λίγων μόλις εβδομάδων, προκειμένου να καθορίσει επακριβώς το οριστικό status του αφρικανικού λιονταριού, προκειμένου αυτό να υπαχθεί στη λίστα με τα είδη προς εξαφάνιση, που χρήζουν άμεσης προστασίας.

H ίδια υπηρεσία, μάλιστα, έχει καταθέσει πρόταση ώστε να απαιτείται ειδική άδεια για τις εισαγωγές λείας λιονταριού.

Τα υπό διερεύνηση μέτρα θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των θηραμάτων που εισάγονται στις HΠΑ, αλλά και να αυξήσουν τα κόστη του κυνηγιού, τα οποία πολλές φορές ξεπερνούν ακόμη και τα 100.000 δολάρια.

Mόνο πέρυσι, εισήχθησαν στις ΗΠΑ 745 λείες λιονταριών, αριθμός – ρεκόρ και αυξημένος κατά 70% από το 2011, ενώ οι εισαγωγές θηραμάτων υπερδιπλασιάστηκαν από το 2000.

«Οι περισσότεροι κυνηγοί λιονταριών θεωρούν πως ποτέ δεν θα έχουν την ευκαιρία να πιάσουν ένα λιοντάρι και όταν αυτό συμβεί, τότε όλα εμφανίζονται διαφορετικά», δηλώνει ο Aaron Neilson, υπεύθυνος γραφείου σαφάρι στο Κολοράντο.

H θανάτωση του Cecil

Ενάντια σε κάθε απόπειρα κυνηγιού λιονταριών έχει ταχθεί πλειάδα οργανώσεων προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, οι οποίες δίνουν μάχη για να μπει φρένο σε μια δραστηριότητα, όπως εξηγούν, βάναυση, αλλά και άνευ ουσίας.

Η όλη ιστορία επανήλθε πρόσφατα στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όταν ένας οδοντίατρος από τη Μινεσότα σκότωσε τον Cecil, ένα αγαπημένο λιοντάρι που ζούσε στο Εθνικό Πάρκο της Ζιμπάμπουε. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, ενώ φωτιά πήραν και τα social media. Μάλιστα οι αντιδράσεις ήταν τόσο σφοδρές που αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του εν λόγω περιστατικού, αμερικανικές εταιρείες – κολοσσοί όπως οι United Continental Holdings και Delta Air Lines απαγόρευσαν τη μεταφορά θηραμάτων από την Αφρική.

Απαγόρευση και στις εισαγωγές ελεφάντων

Πριν από λίγο διάστημα ομάδα ακτιβιστών αποφάσισε να προχωρήσει σε μποϋκοτάζ απέναντι στα προϊόντα της Champaign, ταχυφαγείου στο Ιλινόις, όταν ο ιδρυτής της, Jimmy John Liautaud, πόζαρε μπροστά από έναν θανατωμένο ελέφαντα.

Μόλις πέρυσι, οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές απαγόρευσαν την εισαγωγή λείας ελεφάντων από τη Ζιμπάμπουε και την Τανζανία, μετά τη δημοσιοποίηση σχετικών ερευνών που επιβεβαίωναν πως πρόκειται για είδη που τείνουν προς εξαφάνιση.

Απειλείται το είδος του αφρικανικού λιονταριού

Η μείωση του αριθμού του αφρικανικού λιονταριού δεν είναι καινούριο φαινόμενο, καθώς μετρά ήδη περί τα 30 χρόνια. Οι αιτίες πολλές, ξεκινούν από τον περιορισμό του πληθυσμού στις χώρες της Αφρικής και φτάνουν μέχρι την αστικοποίηση. Πλέον σε ολόκληρη την Αφρική ο αριθμός των λιονταριών δεν ξεπερνά τις 20.000, ενώ το 1980 ο αντίστοιχος αριθμός κυμαινόταν στις 75.000!

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αιμοσταγές σπορ. Βρισκόσμαστε στο 2015 και πλέον δεν χρειάζεται να σκοτώσεις κάποιο είδος από το ζωικό βασίλειο για να το σώσεις», εξηγεί ο Jeffrey Flocken, διευθυντικό στέλεχος του Διεθνούς Γραφείου για την Ευημερία των Ζώων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider