Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για την Κύπρο

Νεοκλής Συλικιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για την Κύπρο

Το Crans-Montana ήταν ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, ο οποίος πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων αποτελεί πισωγύρισμα στη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου και του λαού της, το οποίο μόνο κερδισμένο αφήνει την Τουρκία. Αντίθετα ο κυπριακός λαός στο σύνολο του θα συνεχίσει να βιώνει τα τετελεσμένα της κατοχής και τις αβάσταχτές της συνέπειες.

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να επιδιώξουμε τη διατήρηση του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων, που διαρκούν σχεδόν δέκα χρόνια τώρα. Εμείς ως ΑΚΕΛ παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι στην πάλη μας για λύση του Κυπριακού και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Παραμένουμε σταθεροί και προσηλωμένοι σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Μια λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, όπου να διασφαλίζεται ότι οι δύο κοινότητες θα συμβιώνουν και θα συνεργάζονται σε μια κοινή πατρίδα ενωμένη, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη. Τέλος, μια λύση που θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. Χωρίς κηδεμόνες και εγγυητές.

Είμαστε βέβαιοι πως η Τουρκία έχει την κύρια ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις στο Crans-Montana. Διαχρονικά συμπεριφέρεται προκλητικά και απαράδεκτα προτάσσοντας προτάσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, επιμένοντας στις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα. Επιδίωξη μας θα έπρεπε να ήταν η προσπάθεια να φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας στην εσωτερική πτυχή του κυπριακού, ξεγυμνώνοντας έτσι τα επιχειρήματα της Τουρκίας στα ζητήματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Περιμένουμε να διαμορφώσουμε πλήρη εικόνα των γεγονότων της αποτυχίας των συζητήσεων στην Ελβετία και ελπίζουμε πως η εκδοχή του ΟΗΕ και της ΕΕ αναφορικά με την κατάρρευση της διαδικασίας των συνομιλιών εκεί, να είναι η ίδια με την εκδοχή κύριου Αναστασιάδη. Μια τυχόν επίρριψη ευθυνών στη δική μας πλευρά για την κατάρρευση της διαδικασίας θα συνεπάγει αποδυνάμωση, αν όχι και ακύρωση κάθε προσπάθειας να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για να συγκατανεύσει σε αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε πως η Τουρκία ήταν σε ευθεία και απόλυτη σύγκρουση με το πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ κύριος Γκουτέρες στο Crans-Montana. Ο τελευταίος, όμως, χαιρέτησε δια του εκπροσώπου του την ισχυρή δέσμευση της Τουρκίας στη διαδικασία. Επίσης, ανώνυμες πηγές από αξιωματούχους της ΕΕ και του ΟΗΕ φαίνεται να επιρρίπτουν ευθύνη στον κύριο Αναστασιάδη για το αδιέξοδο.

Η ειρήνη και η επανένωση του λαού και του νησιού παραμένει αμετάθετος στόχος. Μια συμφωνημένη, βιώσιμη λύση στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτό αναλύθηκε πιο πάνω θα δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας και οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην περιοχή μας μετά από πολλές ταραγμένες δεκαετίες, και εν μέσω μιας περιόδου που χαρακτηρίζεται από πολέμους και οικονομική εξαθλίωση. Θα δώσει τη δυνατότητα συνεργασίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών και την οικοδόμηση της συνεργασίας και της ασφάλειας στην περιοχή μας. Θα χαρίσει στους νέους ανθρώπους και στις επόμενες γενιές τη συνείδηση της κοινής πατρίδας, του ενός λαού, του κοινού μέλλοντος και της κοινής προοπτικής για ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider