Νομός Μαγνησίας: Τόπος επιχειρηματικής δυναμικής και τουριστικής έλξης

Αριστοτέλης Μπασδάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νομός Μαγνησίας: Τόπος επιχειρηματικής δυναμικής και τουριστικής έλξης

Ο Νομός Μαγνησίας είναι τόπος ευλογημένος. Συνδυάζοντας γεωγραφικά και φυσικά χαρακτηριστικά ευνοεί την ανάπτυξη κάθε μορφής επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα αποτελεί πόλο έλξης για τον εγχώριο και παγκόσμιο Τουρισμό.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση με τη γενικότερη οικονομική κρίση της Ελλάδας, η επιχειρηματικότητα της Μαγνησίας δέχεται τρομερά πλήγματα και με το υφιστάμενο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον δείχνει να βυθίζεται σε συνθήκες διαρκούς ύφεσης.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας, «κλείνουν» η μία μετά τη άλλη, οδηγώντας στη συνεχή αποδυνάμωση της ανταγωνιστικής θέσης της περιοχής μας και την όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων. Η έλλειψη ρευστότητας και πρόσβασης σε κεφάλαια, ο μη προσανατολισμός σε όρους εξωστρέφειας, η μη επένδυση σε έρευνα και καινοτομία, η υστέρηση στη χρήση τεχνολογιών αιχμής, η ανυπαρξία δομών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, η αποσπασματική και ελλιπής ή συχνά ανύπαρκτη δικτύωσή τους καθώς και το ευμετάβλητο και κοινωνικά άνισο φορολογικό καθεστώς, αποτελούν κάποιους από τους κυριότερους παράγοντες που πλήττουν τις τοπικές –και όχι μόνο- επιχειρήσεις αλλά και τους βασικούς ανασταλτικούς συντελεστές για την ανάπτυξη οποιασδήποτε μορφής επιχειρηματικότητας.

Θα πρέπει, όμως, να γίνει αντιληπτό από τους ιθύνοντες, ότι η νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας δεν μπορεί να προχωρήσει, χωρίς ισχυρές και υγιείς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Η παραγωγική φυσιογνωμία του Νομού Μαγνησίας, τείνει να μεταλλάσσεται κατά τα τελευταία χρόνια, από Βιομηχανική σε κυρίως Τουριστική, ως συνέπεια της οικονομικής ύφεσης και της συρρίκνωσης της καταναλωτικής δύναμης της εγχώριας αγοράς. Τα νησιά των Β. Σποράδων, ως διεθνώς αναγνωρισμένοι τουριστικοί προορισμοί, διατηρούν τη δυναμική τους και να δείχνουν να μην επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό από τις γενικότερες εθνικές οικονομικές εξελίξεις.

Στη Μαγνησία, γίνεται προσπάθεια, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να καθιερωθεί στο προσκήνιο κάθε σημαντικής δραστηριότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με κύρια κατεύθυνση τον τουρισμό, λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος που της προσδίδει το Αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου και το λιμάνι του Βόλου. Η «βαριά βιομηχανία» της περιοχής μας αποτελεί, ίσως τη μόνη, ορατή προοπτική που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αναμφισβήτητα, οι μεγάλες επενδύσεις που προβλέπονται να γίνουν στον χώρο της κρουαζιέρας (κατασκευή προβλητών, επιβατηγών σταθμών και διαχείρισης terminal κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου) θα δώσουν μια μοναδική ευκαιρία στη Μαγνησία και στη Θεσσαλία γενικότερα. Ήδη, προς την κατεύθυνση αυτή, το Επιμελητήριο Μαγνησίας προχωρά στην αναζήτηση διαδρομών κρουαζιέρας σε συνεργασία με ξένους φορείς για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Ως προς τον τομέα της μεταποίησης γίνονται εντατικές και αξιοσημείωτες προσπάθειες για τα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να προωθηθούν σε αγορές του εξωτερικού. Άλλωστε, σε ολόκληρη τη Μαγνησία καταγράφεται σημαντικός αριθμός προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ που ήδη εξάγονται σε αγορές του εξωτερικού, όπως ο τόνος Αλοννήσου, η ΠΟΠ ελιά Πηλίου – Βόλου, τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς, τα φιρίκια Πηλίου, τα αμύγδαλα Αλμυρού, το κατσικάκι Σκοπέλου, τα κάστανα Πηλίου, το τσίπουρο.

Είναι μονόδρομος για τις επιχειρήσεις και πρωταρχικός στόχος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ο προσανατολισμός τους σε επενδύσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Ως εκ τούτου, η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μια σειρά συντονισμένων ενεργειών και παρεμβάσεων με κύριους άξονες τον τουρισμό, τη γεωργία και τη βιομηχανία.

Ως εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η χώρα διαθέτει δυνάμεις που μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση της μετά κρίσης εποχής. Διαθέτει επιχειρήσεις και στελέχη με όραμα, ταλέντο και ικανότητες. Διαθέτει ανθρώπους που μπορούν να οδηγήσουν την πορεία στην επόμενη ημέρα.

Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε αυτή την ευκαιρία στις τοπικές επιχειρήσεις. Είναι η ώρα να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα μπροστά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider