Επανεκκίνηση και αναζωπύρωση του οράματος της ψυχικής μεταρρύθμισης

Μερόπη Τζούφη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επανεκκίνηση και αναζωπύρωση του οράματος της ψυχικής μεταρρύθμισης

Ψηφίστηκε πρόσφατα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη διοικητική μεταρρύθμιση της Ψυχικής Υγείας, τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης σπανίων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε κλίμα που αντιστοιχεί στη σοβαρότητα των ζητημάτων αλλά και στην ωριμότητα που υπάρχει στην κοινωνία ώστε να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα οι αλλαγές και οι βελτιώσεις που απαιτεί το δημόσιο σύστημα περίθαλψης.

Στη συζήτηση που διεξήχθη εντός Βουλής κατέστη σαφές πως η δέσμη μέτρων που υιοθετήθηκε δεν αποτελεί αυτόνομη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά συνέχεια του κυβερνητικού σχεδιασμού που έχει ως στόχο την στήριξη της Υγείας και την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε ποιοτικές υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, οι προσπάθειες σταθεροποίησης και ενδυνάμωσης του συστήματος υγείας στο σύνολό του, έχουν στόχο να επουλώσουν και να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια λόγω της εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας.

Η εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας σχετίζεται με μια σειρά από κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες, όπως η φτώχεια, οι στερήσεις και οι ανισότητες. O φτωχότερος πληθυσμός και τα άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν κάποιο ψυχικό νόσημα αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς οι συνθήκες φτώχειας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη ψυχική υγεία, αλλά και οι ψυχικά ασθενείς μπορεί να οδηγηθούν στη φτώχεια εξαιτίας του προβλήματος που αντιμετωπίζουν.

Πυλώνες της μεταρρύθμισης που αναδιοργανώνει το σύστημα διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας κινητοποιώντας ελάχιστους οικονομικούς πόρους είναι η αποκέντρωση, η τομεοποίηση με παράλληλη διασφάλιση της λειτουργικότητας της νέας διοικητικής δομής, η διαφανής και δημοκρατική διοίκηση, η συμμετοχή και αντιπροσωπευτικότητα όλων των εμπλεκομένων μερών, η διασφάλιση της προάσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών.

Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια επανεκκίνησης με νέους, καλύτερους όρους, δίνοντας έμφαση στην προσβασιμότητα και στην προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ληπτών υπηρεσιών υγείας και των ψυχικά ασθενών. Ωστόσο έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από προκλήσεις στο άμεσο μέλλον. Πέραν των θεσμικών προϋποθέσεων χρειάζεται και μια νέα κουλτούρα ώστε να υπάρχει φροντίδα των ανθρώπων με εγγύτητα στο χώρο κατοικίας και διαμονής, με τη δυνατότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος να τους υποστηρίξει χωρίς μετακινήσεις και ταλαιπωρίες, με κάλυψη όλου του φάσματος των υπηρεσιών από την πρωτογενή πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα, μέχρι τη νοσηλεία των οξέων περιστατικών.

Επιπλέον, οφείλουμε να ασχοληθούμε με τη στελέχωση του τομέα της Ψυχικής Υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό, εξελίσσοντας και βελτιώνοντας τα τμήματα στα Γενικά Νοσοκομεία της Περιφέρειας, εξασφαλίζοντας πηγές χρηματοδότησης και θεμελιώνοντας σχέσεις συνέργειας με τους εμπλεκόμενους φορείς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η επανεκκίνηση του συστήματος αποϊδρυματοποίησης, ώστε να απομακρυνθούμε από την ιδέα του ασύλου προς την κατεύθυνση των δομών κοινωνικής φροντίδας με παράλληλη εμπλοκή των παλιών δομών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider