Βloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει τη συγχώνευση εταιρειών ύδρευσης για την αντιμετώπιση της ξηρασίας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει τη συγχώνευση εταιρειών ύδρευσης για την αντιμετώπιση της ξηρασίας
Η κυβέρνηση πρόκειται να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο για τη χρηματοδότηση φραγμάτων, μονάδων αφαλάτωσης και άλλων επενδύσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας του νερού.

Η Ελλάδα σχεδιάζει τη συγχώνευση μικρότερων εταιρειών ύδρευσης προκειμένου να αντιμετωπίσει την διαρκώς επιδεινούμενη ξηρασία με τα φράγματα που υδροδοτούν την Αθήνα να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τη στιγμή που η χώρα μας όπως προκύπτει από έρευνα του World Resources Institute αλλά και από έκθεση της Deloitte κατατάσσεται στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο ανεπάρκειας νερού.

Περισσότερες από 700 εταιρείες ύδρευσης κυρίως υπό δημοτικό έλεγχο, θα συγχωνευτούν σε τρεις για να βελτιωθεί η διαχείριση των υδάτινων πόρων, δήλωσε στο Bloomberg πηγή με γνώση της κατάστασης που δεν κατονομάζεται καθώς το σχέδιο δεν έχει επίσημα αποκαλυφθεί. Οι υφιστάμενες εταιρείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) θα επεκτείνουν την κάλυψή τους, ενώ μία τρίτη οντότητα θα αναλάβει το υπόλοιπο της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση πρόκειται να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο για τη χρηματοδότηση φραγμάτων, μονάδων αφαλάτωσης και άλλων επενδύσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας του νερού, ανέφερε η πηγή. Η Αττική και η Κρήτη θα χαρακτηριστούν περιοχές με υδατικό έλλειμμα, ώστε να επιταχυνθούν τα νέα έργα. Μάλιστα, σήμερα Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στις 10:30 σε σύσκεψη όπου θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για τα ύδατα.

Το πακέτο των μέτρων, σημειώνει το δημοσίευμα, έρχεται σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα πλήττεται από ένα κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που θα φτάσουν έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα. Τα αποθέματα νερού για τα 4,4 εκατομμύρια άτομα στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής έχουν μειωθεί τα τρία τελευταία χρόνια λόγω της ζέστης και των χαμηλών βροχοπτώσεων.

Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος στον κόσμο, ενώ οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που κινδυνεύουν περισσότερο από την ξηρασία. Αυτό απειλεί τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών που προκαλούνται από σφοδρές καταιγίδες, επιβαρύνουν τις πεπαλαιωμένες υποδομές της χώρας.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 1.327 έργα ύδρευσης στην Ελλάδα, τα οποία απαιτούν επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ, ενώ από το 2019, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 278 έργα διαχείρισης υδάτων κόστους 356,4 εκατ. ευρώ, συμπληρώνει η πηγή.

Οι τρεις εταιρείες ύδρευσης θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να λειτουργούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Οι διαδικασίες πρόσληψης θα εξορθολογιστούν, ενώ στόχος είναι να προσελκύσει διευθυντές από τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος το δημοσίευμα διευκρινίζετι ότι το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί και οι προτάσεις ενδέχεται να υποστούν αλλαγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Το ΠΑΣΟΚ σε άμυνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Αποκαλύψεις και διαψεύσεις- Η στρατηγική της Καμόρα

Έλληνας το φαβορί για νέος CEO της Google - Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης

Thessaly & Evros Pass 2025: Από σήμερα οι αιτήσεις για voucher έως 200 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider