Ισπανία: Έρευνα για χιλιάδες θανάτους σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ισπανία: Έρευνα για χιλιάδες θανάτους σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης
Ο θάνατος 4.435 Ισπανών στα στρατόπεδα αυτά έχει καταγραφεί στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.

Η ισπανική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας για τον θάνατο σχεδόν 4.500 Ισπανών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί όπου στάλθηκαν αφού αυτοεξορίστηκαν στη Γαλλία για να διαφύγουν από τη δικτατορία του Φράνκο.

Με την έρευνά της η εισαγγελία θέλει να προσδιορίσει αν υπήρξε «κοινή στρατηγική της ισπανικής δικτατορίας υπό τον Φρανθίσκο Φράνκο και του ναζιστικού καθεστώτος στη σύλληψη και μεταφορά χιλιάδων Ισπανών που είχαν εξοριστεί στη Γαλλία σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση.

Ο θάνατος 4.435 Ισπανών στα στρατόπεδα αυτά έχει καταγραφεί στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.

Στάλθηκαν κυρίως στο «Μαουτχάουζεν (Αυστρία) και το Γκούζεν (Γερμανία), όπου υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία, βασανιστήρια, ή εξαφανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν», υπογραμμίζει το τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δημοκρατικής μνήμης της εισαγγελίας που θα διεξαγάγει την έρευνα.

Η ανακοίνωση γίνεται ενώ εορτάζεται η «80ή επέτειος της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Η πρωτοβουλία απορρέει από «διατάξεις του Νόμου για τη Δημοκρατική Μνήμη» που προώθησε η αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ και εγκρίθηκε στα μέσα του 2022, προσθέτει ακόμη.

Ο νόμος αποσκοπεί στην αποκατάσταση των θυμάτων της δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975).

Ο Νόμος για τη Δημοκρατική Μνήμη ήταν η δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία του Σάντσεθ σε αυτό τον τομέα, μετά την εκταφή των λειψάνων του Φράνκο από το μαυσωλείο του κοντά στη Μαδρίτη για να ταφούν σε ένα κοιμητήρια βόρεια της ισπανικής πρωτεύουσας.

Η δεξιά αντιπολίτευση επέκρινε σφόδρα τον νόμο αυτό, κατηγορώντας την αριστερά ότι ξανανοίγει πληγές του παρελθόντος με το πρόσχημα της μνήμης και υποσχέθηκε να τον καταργήσει όταν επανέλθει στην εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υεμένη: Μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών στο λιμάνι της Χοντέιντα

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ δίνει 1.000 δολάρια στους μετανάστες για να «αυτο-απελαθούν»

Λευκός Οίκος: Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις προς το παρόν σχετικά με τους δασμούς στις ξένες ταινίες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider