Προσωπικός γιατρός: «Ενστάσεις» από τους παθολόγους για τη συμμετοχή εκπαιδευόμενων και αγροτικών γιατρών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσωπικός γιατρός: «Ενστάσεις» από τους παθολόγους για τη συμμετοχή εκπαιδευόμενων και αγροτικών γιατρών
Υπέρ της ενίσχυσης των παθολόγων στη χώρα, η οποία επιχειρείται με το νέο σχέδιο νόμου για τον προσωπικό γιατρό τάσσεται η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ), με σημερινή της ανακοίνωση.

Υπέρ της ενίσχυσης των παθολόγων στη χώρα, η οποία επιχειρείται με το νέο σχέδιο νόμου για τον προσωπικό γιατρό τάσσεται η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ), με σημερινή της ανακοίνωση. Ωστόσο κρίνει τα μέτρα ανεπαρκή για την επίτευξη του στόχου.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ότι οι παθολόγοι πρέπει να ενισχυθούν, γιατί εκλείπουν από τον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Εντούτοις κρίνουμε ανεπαρκή τα μέτρα που προτείνονται. Το ποσό των 40.000 ευρώ για τα πέντε χρόνια της ειδικότητας αντιστοιχεί σε μηνιαίο επίδομα των 666 ευρώ μεικτά (350 ευρώ καθαρά), που δεν θεωρούμε ότι είναι δελεαστικό μέτρο για να προσελκύσει νέους γιατρούς στην ειδικότητα και χωρίς παράλληλα να λαμβάνεται καμία πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί η εξουθένωση του παθολόγου με τις δυσμενείς εργασιακές συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στο ΕΣΥ», αναφέρει η ΕΕΠΕ.

Η Ένωση τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να εξομοιώνονται στον θεσμό του προσωπικού γιατρού οι ειδικευμένοι γιατροί με τους εκπαιδευόμενους στην ειδικότητα, αλλά και τους αγροτικούς γιατρούς που δεν έχουν ειδικότητα, σημειώνοντας ότι αυτό οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών της ΠΦΥ.
Όπως επισημαίνει, ο προσωπικός γιατρός είναι υποχρεωμένος να προτείνει στους ασθενείς του όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης των ασθενειών, αλλά και να τους φροντίζει για κάθε θέμα υγείας τους, περιορίζοντας την ανάγκη αναζήτησης ιατρικής φροντίδας στα ιατρεία επειγόντων περιστατικών του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται έτσι και η λειτουργία των ΤΕΠ.

«Θεωρούμε ότι όπου δεν επαρκούν παιδίατροι προσωπικοί ιατροί, είναι λογικό να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού από γενικούς οικογενειακούς γιατρούς, που έχουν λάβει πιστοποιημένη εκπαίδευση για την κάλυψη των αναγκών όλων των μελών μια οικογένειας, ακόμα και παιδιών και να μην επαφίεται η κάλυψη των αναγκών σε γιατρούς χωρίς ειδικότητα, όπως είναι οι αγροτικοί γιατροί, ή οι εκπαιδευόμενοι ακόμα στην ειδικότητα», αναφέρει η ΕΕΠΕ.

Παράλληλα κρίνει ορθή τη σύσταση Πρότυπων Κέντρων Υγείας Πανεπιστημιακού χαρακτήρα που αναβαθμίζουν την ΠΦΥ, όπως και η σύσταση των υπηρεσιών ψηφιακής υγείας, με την υποστήριξη του δικτύου της τηλεϊατρικής. Ωστόσο, όπως τονίζει, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα επαρκούς στελέχωσης τους σε όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και σε προσωπικό (πληροφορικής -διοικητικό) για να μπορέσουν να υποστηρίξουν το έργο των γιατρών, σε απομονωμένες περιοχές της χώρας, ώστε να καλύπτουν πολλές από τις ανάγκες των ασθενών σε αυτές τις περιοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προσωπικός γιατρός: Πότε οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους - Τι προβλέπεται σε περίπτωση που δεν εγγραφούν

Θεμιστοκλέους: Προκήρυξη προ των πυλών για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στις άγονες περιοχές

Ιός του Δυτικού Νείλου: 12 κρούσματα και 3 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider