Ουκρανία: Tα έξι κρίσιμα «μέτωπα» που θα κρίνουν μία πιθανή αντεπίθεση του Κιέβου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Tα έξι κρίσιμα «μέτωπα» που θα κρίνουν μία πιθανή αντεπίθεση του Κιέβου
Aντιμέτωπη με έξι κρίσιμα ερωτήματα είναι μία πιθανή αντεπίθεση της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία.

Aντιμέτωπη με έξι κρίσιμα ερωτήματα είναι μία πιθανή αντεπίθεση της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία.

Το πρώτο ερώτημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, αφορά το στόχο τον οποίο έχει πλέον η Ουκρανία στο στρατιωτικό μέτωπο. Οι γνώμες διίστανται. Σύμφωνα με μία άποψη, οι Ουκρανοί θα κινηθούν προς την Κριμαία, ενώ μία άλλη άποψη υποστηρίζει πως θα κινηθούν παραπέρα προς το Ντονέτσκ.

Το δεύτερο ανοιχτό ζήτημα, αφορά τη ρεαλιστικότητα των στόχων του ουκρανικού στρατού, καθώς οι Αμερικανοί προβλέπουν «μέτρια» τα εδαφικά κέρδη για το Κίεβο, ενώ δεν φαίνεται υπάρχει ακριβής εικόνα της κατάστασης της ρωσικής πλευράς.

Το τρίτο ερώτημα αφορά στο χρόνο, κατά τον οποίο θα ξεκινήσει η ουκρανική αντεπίθεση. Ορισμένοι αναλυτές περιμένουν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει την 9η Μαΐου (δηλαδή κατά την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης), ενώ άλλοι αργότερα.

Το τέταρτο ερώτημα αφορά στο αν και κατά πόσο το Κίεβο έχει αρκετά πυρομαχικά για μία τέτοια αντεπίθεση,με όλες τις απαντήσεις να συγκλίνουν πως υστερεί εξαιρετικά σε σχέση με τη Μόσχα.

Το πέμπτο ανοιχτό ζήτημα σχετίζεται με τις δυνατότητες κινητοποίησης νέου δυναμικού στρατιωτών από πλευράς Ουκρανίας, με τους ειδικούς να θεωρούν πως έχει εξαντληθεί ο εθελοντισμός.

Το έκτο και τελευταίο ερώτημα, αφορά στο αν η Μόσχα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μία ουκρανική αντεπίθεση, με όλες τις απαντήσεις να συγκλίνουν στο ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ρωσική πλευρά.

Πιο αναλυτικά, τα επτά κρίσιμα ερωτήματα και οι αντίστοιχες απαντήσεις έχουν ως εξής:

1. Ποιον στόχο θέλει να πετύχει η Ουκρανία;

Στην καλύτερη περίπτωση, η Ουκρανία θα μπορούσε να αποκόψει τους δρόμους ανεφοδιασμού της Ρωσίας από και προς τη ρωσοκρατούμενη ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, δήλωσε ο Λετονός στρατιωτικός αναλυτής Τομς Ρόστοκς.

«Και αν είναι δυνατόν, τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν ακόμη και να κόψουν δρόμο προς τα σύνορα της Κριμαίας», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Ασφάλειας και Στρατηγικών Ερευνών της Λετονικής Ακαδημίας Εθνικής Άμυνας στη Ρίγα.Ο Ότο Τάμπουνς, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Baltic Security Foundation, υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της πόλης της Μελιτόπολης, η οποία σήμερα τελεί υπό ρωσική κατοχή. «Εάν η Ουκρανία ανακαταλάβει τη Μελιτόπολη, θα είναι δύσκολο για τη Ρωσία να διατηρήσει την άμυνα της χερσονήσου», είναι πεπεισμένος. Οι ρωσικές θέσεις στην Κριμαία θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση από τη Μελιτόπολη. Δεδομένου ότι η χερσόνησος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη Ρωσία, αυτό θα αύξανε την πολιτική πίεση στη Μόσχα. Πολλοί παρατηρητές αναμένουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα προχωρήσουν στα νότια της χώρας στην περιοχή γύρω από την Αζοφική Θάλασσα. Ωστόσο, τα τμήματα του μετώπου γύρω από την Αβντίβκα κοντά στο Ντονέτσκ, το Μπαχμούτ και τη Χερσώνα θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά.

2. Πόσο ρεαλιστικές είναι οι μεγάλες επιτυχίες του ουκρανικού στρατού;

Μετά τη διαρροή μυστικών αμερικανικών εγγράφων στο διαδίκτυο στα μέσα Απριλίου, έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον οι ΗΠΑ αναμένουν πιθανότατα μόνο «μέτρια εδαφικά κέρδη» από την Ουκρανία και ότι μεγάλες επιτυχίες δεν πρόκειται να επιτευχθούν.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RBK-Ukraine την Πέμπτη, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξι Ρεσνίκοφ προειδοποίησε επίσης να μην περιμένουμε πολλά από μια πιθανή επίθεση. Αυτές ήταν «σίγουρα διογκωμένες, όλοι θέλουν την επόμενη νίκη», δήλωσε ο Ρεσνίκοφ. Στην αρχή, υπήρχε μόνο η ελπίδα ότι η Ουκρανία θα επιβίωνε με κάποιο τρόπο. «Αλλά όταν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έδειξαν επιτυχία, όλοι άρχισαν να πιστεύουν στη νίκη», δήλωσε ο υπουργός. Πράγματι, η πίεση στην ουκρανική ηγεσία είναι μεγάλη. «Αυτή η αντεπίθεση φαίνεται να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη», λέει ο Ρόστοκς, στρατιωτικός αναλυτής, "αλλά διακυβεύονται πολλά για την Ουκρανία. Η τελευταία μεγάλη επίθεση έγινε πριν από περισσότερο από μισό χρόνο. Ως εκ τούτου, η Ουκρανία μπορεί τώρα να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές της να επιτύχει τους στόχους της.Ο Ρόστοκς υποθέτει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε πράγματι να ανακαταλάβει μεγάλες περιοχές. Ωστόσο, είναι πολύ λίγα γνωστά για την κατάσταση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για να γίνει μια πειστική εκτίμηση.

3. Πότε θα ξεκινήσει η επίθεση - και τι ρόλο θα παίξει ο καιρός;

Ο επικεφαλής του ιδιωτικού μισθοφορικού στρατού Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν σημείωσε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία είναι πιθανό να ξεκινήσει επίθεση μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες στο Μπαχμούτ. Οι μισθοφόροι του Wagner έχουν αναπτυχθεί επί του παρόντος στην εμπόλεμη πόλη στην ανατολική Ουκρανία, μεταξύ άλλων.

Ο Πριγκόζιν πρότεινε επίσης ότι μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να συμπέσει με την 9η Μαΐου. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη Ρωσία και σε άλλες χώρες στη μνήμη της σοβιετικής νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Ορισμένοι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ έκαναν επίσης εικασίες για μια ουκρανική αντεπίθεση στις 9 Μαΐου, πιθανώς για να χαλάσουν τη γιορτή της Ρωσίας.Ωστόσο, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Ροστόκς, η έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης θα μπορούσε να απέχει μερικές εβδομάδες. «Η Ουκρανία είχε περισσότερη βροχή από ό,τι συνήθως τον τελευταίο καιρό, οπότε το έδαφος είναι υγρό, κάτι που δεν είναι ιδανικό». Παράλληλα, η Ρωσία δεν θα είχε σημαντικό πλεονέκτημα αν περνούσε λίγος ακόμη χρόνος μέχρι να ξεκινήσει η αντεπίθεση.Ο εμπειρογνώμονας ασφαλείας Τάμπουνς δήλωσε επίσης: «Θα ήταν σίγουρα ευκολότερο για την Ουκρανία να περιμένει μερικές εβδομάδες ακόμη μέχρι να στεγνώσει το έδαφος». Αλλά ο Τάμπουνς έχει επίσης ένα αντεπιχείρημα: «Όσο αργότερα αρχίσουν, τόσο μικρότερο θα είναι το στοιχείο του αιφνιδιασμού» - και αυτό είναι σημαντικό για την Ουκρανία.

4. Διαθέτει η Ουκρανία αρκετά όπλα και πυρομαχικά;

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι παραδόσεις όπλων των εταίρων της συμμαχίας μπορούν να εξοπλίσουν περισσότερες από εννέα ταξιαρχίες τεθωρακισμένων. Κάθε μία από αυτές αποτελείται από αρκετές χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες. Τα δυτικά οπλικά συστήματα, όπως τα άρματα μάχης Leopard 2 από τη Γερμανία ή τα οχήματα μάχης πεζικού Bradley από τις ΗΠΑ, είναι τεχνικά σαφώς ανώτερα από τον εξοπλισμό των Ρώσων. Όμως οι Ρώσοι, παρά τις μεγάλες απώλειες, εξακολουθούν να διαθέτουν σημαντικά περισσότερο υλικό από την Ουκρανία.Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο πυροβολικό. Ενώ ο ρωσικός στρατός εκτοξεύει έως και 50.000 βλήματα την ημέρα, οι Ουκρανοί πρέπει να περιοριστούν σε 5.000, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προκειμένου να εξισορροπήσουν την ανισορροπία, τα κράτη μέλη της ΕΕ υποσχέθηκαν στην Ουκρανία την παράδοση ενός εκατομμυρίου βλημάτων εντός ενός έτους στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής τους.Όμως στις Βρυξέλλες εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία σχετικά με τις λεπτομέρειες της παράδοσης. Η Γαλλία επιμένει ότι τα περισσότερα πυρομαχικά για την Ουκρανία πρέπει να παράγονται στην Ευρώπη, ενώ άλλα κράτη της ΕΕ θέλουν επίσης να αγοράζουν από την παγκόσμια αγορά. Από τις αποθήκες των ευρωπαϊκών στρατών έχουν απομείνει ελάχιστα για την Ουκρανία. Τα κράτη της ΕΕ έχουν συγκεντρώσει μόλις 41.000 σφαίρες από τα αποθέματά τους.

5. Επιστράτευση στην Ουκρανία: Έχει ακόμη αρκετούς στρατιώτες ο ουκρανικός στρατός;

Στην Ουκρανία, οι αρχές γίνονται όλο και πιο αυστηρές όσον αφορά τη δυνατότητα να στείλουν νέους στρατιώτες στο μέτωπο. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρχε μεγάλη προθυμία εθελοντών να εγγραφούν στο στρατό. Σύμφωνα με τον Τάμπουνς, ο ουκρανικός στρατός δεν μπορεί πλέον να βασίζεται μόνο στους εθελοντές, αλλά πρέπει να κινητοποιήσει επιπλέον στρατεύματα. Εξάλλου, και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.

Ο Ρόστοκς, στρατιωτικός αναλυτής, επισημαίνει όσον αφορά τους νεοσυλλέκτους ότι «λίγοι μήνες εκπαίδευσης δεν είναι απαραίτητα αρκετοί για να πολεμήσουν με επιτυχία στο μέτωπο. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αδυναμία για την ουκρανική πλευρά. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι πολύ απρόθυμες να δώσουν λεπτομέρειες για τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν».

6. Τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για να αντιμετωπίσει μια ουκρανική προέλαση τώρα;

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί κατά της υποτίμησης των δυνατοτήτων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Προσπαθούν να αντισταθμίσουν την έλλειψη ποιότητας με ποσότητα. «Βλέπουμε ότι η Ρωσία συνεχίζει να κινητοποιεί περισσότερο προσωπικό», δήλωσε. Στις μάχες γύρω από το Μπαχμούτ, είχε γίνει επίσης σαφές ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να δεχθεί μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών.

Οι ρωσικές αρχές προσπαθούν επί του παρόντος να στρατολογήσουν νέους στρατιώτες χωρίς να κηρύξουν και πάλι επίσημη κινητοποίηση, όπως έκαναν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε, χιλιάδες Ρώσοι εγκατέλειψαν ξαφνικά τη χώρα.

Ο εμπειρογνώμονας ασφαλείας Τάμπουνς συνεχίζει να περιγράφει τα ρωσικά στρατεύματα ως λιγότερο κινητοποιημένα από την ουκρανική πλευρά. Παρ' όλα αυτά, η άμυνα των κατοχικών δυνάμεων δεν θα παραβιαστεί εύκολα. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν εργασίες για την άμυνα, ειδικά στην Κριμαία.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης πρόσφατα ότι η ρωσική πλευρά κατασκευάζει αμυντικές θέσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. «Η Ρωσία έχει πιθανώς κατασκευάσει αυτές τις θέσεις επειδή ανησυχεί όλο και περισσότερο για την προοπτική μιας μεγάλης ουκρανικής επίθεσης», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εβδομάδα αποφάσεων για Fed και ΕΚΤ: Τι θα κάνουν με τα επιτόκια - Τα καθοριστικά στοιχεία και τα διλήμματα για το μετά

gazzetta
gazzetta reader insider insider