Η Ταϊβάν ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Ονδούρα μετά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ταϊβάν ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Ονδούρα μετά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της στην Κίνα
Η Ταϊβάν ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της στην Ονδούρα για να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ονδούρας στην Κίνα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Ταϊπέι

Η Ταϊβάν ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της στην Ονδούρα για να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ονδούρας στην Κίνα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Ταϊπέι, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν κάλεσε επίσης σήμερα τον πρεσβευτή της Ονδούρας για να του εκφράσει τη «βαθιά δυσαρέσκεια» της χώρας για την επίσκεψη αυτή.

«Η Ονδούρα αγνόησε περισσότερα από 80 χρόνια φιλίας ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Ονδούρα στέλνοντας τον υπουργό Εξωτερικών της στην Κίνα, κάτι που έπληξε σοβαρά τα αισθήματα της κυβέρνησής μας και του λαού μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν. «Αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε αμέσως τον πρεσβευτή μας στην Ονδούρα για να εκφράσουμε τη βαθιά δυσαρέσκειά μας».

Στο μεταξύ, η Κίνα καλωσορίζει τη θετική δήλωση της Ονδούρας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως η Κίνα είναι έτοιμη να εγκαθιδρύσει διμερείς σχέσεις με την Ονδούρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας επισκέπτεται την Κίνα για να «προωθήσει» την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων, δήλωσε αξιωματούχος, σηματοδοτώντας πιθανότατα ότι πλησιάζει το τέλος δεκαετιών σχέσεων με την Ταϊβάν.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερ, το αποτύπωμα της Κίνας αυξάνεται στην Κεντρική Αμερική, η οποία υποστήριζε άλλοτε αποφασιστικά την Ταϊβάν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την επέκταση της επιρροής του Πεκίνου στην πίσω αυλή τους.

Η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο έγραψε την περασμένη εβδομάδα στο Twitter πως η κυβέρνησή της θα επιδιώξει να εγκαθιδρύσει σχέσεις με την Κίνα.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Εντουάρντο Ενρίκε Ρέινα, κατόπιν οδηγιών από την πρόεδρο Σιομάρα Κάστρο, ταξίδεψε την Τετάρτη στην Κίνα για να προωθήσει τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προέδρου Ίβις Αλβαράντο.

Πηγή με άμεση γνώση της κατάστασης δήλωσε στο Ρόιτερς πως ο Ρέινα και η αντιπροσωπεία του αναχώρησαν για το Πεκίνο από τον Παναμά, συνοδευόμενοι από κινέζους αξιωματούχους. Η πηγή ζήτησε να μην κατονομασθεί λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα της κατάστασης.

Υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή με έδρα την Ταϊπέι είπε στο Ρόιτερς πως η επίσκεψη του Ρέινα στην Κίνα σημαίνει πως μια ανακοίνωση για την εγκαθίδρυση σχέσεων είναι πιθανόν κοντά.

«Ο κύβος ερρίφθη», δήλωσε ο διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί επειδή δεν έχει έγκριση για να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Με την κίνηση αυτή της Ονδούρας, η Ταϊβάν θα έχει πλέον διπλωματικές σχέσεις με μόνο 13 χώρες.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου δήλωσε πως η κατάσταση με την Ονδουρα «δεν είναι πολύ καλή».

«Η άλλη πλευρά ζήτησε ένα υψηλό τίμημα», πρόσθεσε, αν και δεν επιβεβαίωσε άμεσα ότι η Ονδούρα ζήτησε 2,5 δισεκ. δολάρια βοήθεια από την Ταϊβάν, πριν από την ανακοίνωσή της ότι θα εγκαθιδρύσει σχέσεις με την Κίνα, λέγοντας αντίθετα πως η χώρα ζήτησε επανειλημμένα από την Ταϊβάν να αγοράσει δημόσιο χρέος της Ονδούρας. «Τα γεγονότα θα έρθουν στο φως», δήλωσε.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν έδαφός της το οποίο δεν έχει δικαίωμα να εγκαθιδρύει απ' ευθείας σχέσεις με κράτη, έχει αναμιχθεί στο θέμα, δήλωσε ο Γου, χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

«Τα σημάδια της κινεζικής ανάμιξης είναι πολύ φανερά», δήλωσε. Όμως η Ταϊβάν δεν θα εμπλακεί σε διπλωματία των δολαρίων με την Κίνα, πρόθεσε ο Γου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τις κατηγορίες της Ταϊβάν περί κινεζικής ανάμιξής, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ από το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (CNA) της Ταϊβάν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εκδίωξαν αμερικάνικο πολεμικό πλοίο - Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

Ουκρανία: Η Ρωσία ανέκτησε μέρος της πόλης Κρεμίνα στα ανατολικά

Μεντβέντεφ: Οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας με τη Δύση θα είναι τεταμένες για πολύ καιρό

gazzetta
gazzetta reader insider insider