Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε από τους δυτικούς εταίρους της να της προμηθεύσουν πυρομαχικά διασποράς πέρυσι, επιβεβαίωσαν χθες Δευτέρα στο Γερμανικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες σε χώρες μέλη του NATO.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συζήτησε με συμμάχους της το αίτημα να σταλούν τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα πυρομαχικά αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όμως μέχρι στιγμής όπως είναι προφανές δεν έχει ληφθεί απόφαση.
Μερικά 24ωρα νωρίτερα ο Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, ζήτησε από τους ηγέτες της Δύσης πυρομαχικά διασποράς και εμπρηστικά πυρομαχικά φωσφόρου για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις για αυτό σε χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία, που έχουν υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση των πυρομαχικών διασποράς.
Το οποίο σημαίνει ότι το Βερολίνο δεν έχει πρόθεση να επιτρέψει στην Εσθονία να εφοδιάσει τον ουκρανικό στρατό με πυρομαχικά διασποράς κατασκευασμένα στη Γερμανία.
Εσθονικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε πως το Ταλίν ζυγίζει εάν θα παραδώσει πυρομαχικά διασποράς στον ουκρανικό στρατό. «Οι εσθονικές αποθήκες περιέχουν χιλιάδες τέτοια πυρομαχικά και οι Ουκρανοί τα ζητούν από την Εσθονία», κατά το δημοσίευμα.
«Τα όποια αιτήματα επανεξαγωγής θα πρέπει να αντιπαραβληθούν με τις υποχρεώσεις (της Γερμανίας) δυνάμει της Σύμβασης για τα Πυρομαχικά Διασποράς και το άρθρο 18α του Νόμου Περί Ελέγχου Πολεμικών Όπλων», επισήμανε ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας στο Γερμανικό Πρακτορείο. Αυτά τα δύο κείμενα συνεπάγονται «απαγόρευση της χρήσης, της ανάπτυξης, της παραγωγής, της απόκτησης, της αποθήκευσης, της διατήρησης και της μεταβίβασης πυρομαχικών διασποράς».
Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από τον φορέα (βόμβα, οβίδα) και τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων.
Η χρήση πυρομαχικών αυτών των δύο τύπων είναι το λιγότερο αμφιλεγόμενη. Τα πυρομαχικά διασποράς είναι θεωρητικά απαγορευμένα δυνάμει της σύμβασης του Όσλο (2008), την οποία όμως δεν έχουν υπογράψει ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία. Τα πυρομαχικά φωσφόρου προκαλούν φρικιαστικά εγκαύματα στους ανθρώπους που πλήττουν.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ