Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη - Το Κίεβο ετοιμάζεται για νέες επιθέσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη - Το Κίεβο ετοιμάζεται για νέες επιθέσεις
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των διπλωματικών αποστολών του Κιέβου και της Μόσχας θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Τελευταία ενημέρωση: 08:59

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας.

Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο ζητεί επίσης από το Κίεβο να εγγυηθεί τον «άνευ όρων σεβασμό» αυτής της τοπικής κατάπαυσης του πυρός μέσω γραπτής ειδοποίησης με αποδέκτες το Κρεμλίνο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη ΔΕΕΣ πριν από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η Μόσχα ζητεί επίσης από τον ουκρανικό στρατό να δεσμευτεί για την ασφάλεια των λεωφορείων που θα ταξιδεύουν κατά μήκος της συμφωνημένης διαδρομής σε αυτόν τον «ανθρωπιστικό διάδρομο».

Σε ετοιμότητα το Κίεβο

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ χαρακτήρισε «παραπλάνηση» την κίνηση αυτή της Ρωσίας, οι δυνάμεις της οποίας πολιορκούν εδώ και εβδομάδες τη Μαριούπολη, το λιμάνι- πόλη στην Αζοφική Θάλασσα το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει την προσαρτημένη Κριμαία με τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του το βράδυ της Τετάρτη προς Πέμπτη. «Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας», επέμεινε.

«Παρατηρούμε επίσης συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων για νέα πλήγματα στην περιοχή του Ντονμπάς και προετοιμαζόμαστε για αυτό», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ είναι «συνέπεια του έργου των υπερασπιστών μας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι εντείνονται οι επιχειρήσεις στην περιοχή.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο περισσότερος καιρός χρειάζεται για την απελευθέρωση των εδαφών μας, των περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό ουκρανικό έλεγχο, τόσο περισσότερα θύματα και καταστροφή θα υπάρξει», επεσήμανε.

Στο Ντονέτσκ περιλαμβάνεται και η Μαριούπολη.

Κίεβο και Τσερνίχιβ

Η Ρωσία δεσμεύθηκε την Τρίτη να μειώσει «δραστικά» τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις εναντίον του Κιέβου και της γειτονικής πόλης Τσερνίχιβ, μετά τις ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Χθες ο Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, είχε επισημάνει ότι παρατηρήθηκε αποχώρηση κάποιων μονάδων του ρωσικού στρατού από την ουκρανική πρωτεύουσα και το Τσερνίχιβ, αλλά «όχι μαζική απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές αυτές», παρά τις υποσχέσεις της Μόσχας.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν στα ανατολικά «τον αποκλεισμό του Χάρκοβου, βομβαρδίζοντας με το πυροβολικό την πόλη», ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

«Στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ ο εχθρός προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό του την Ποπάσνα, τη Ρουμπίνζε και να καταλάβει τη Μαριούπολη», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε σε ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι «οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Μπρεστ (στη Λευκορωσία) για να βομβαρδίζουν τα εδάφη μας».

Πάντα στην ανατολική Ουκρανία ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε έναν στρατηγικής σημασίας οδικό άξονα που συνδέει το Χάρκοβο με το Τσουγκουίβ. «Υπάρχουν πτώματα Ρώσων σκορπισμένα παντού», δήλωσε ένας Ουκρανός αξιωματικός. «Οι μάχες ήταν πολύ σφοδρές, συχνά σε απόσταση μόλις δέκα μέτρων. Διήρκησαν σχεδόν τρεις ημέρες».

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν επίσης, έπειτα από ένα μήνα, από την πόλη Τροστιανέτς.

Την Παρασκευή η συνέχεια των διαπραγματεύσεων

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των διπλωματικών αποστολών του Κιέβου και της Μόσχας θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους ψηφιακά αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέβιντ Αραχάμια

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ουκρανική πλευρά πρότεινε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες, αλλά η ρωσική απάντησε ότι χρειάζεται προηγουμένως να γίνει περισσότερη δουλειά για να έχει προετοιμαστεί σχέδιο συμφωνίας.

Πυραυλική επίθεση στο Ντίνπρο

Δεξαμενή γεμάτη με πετρέλαιο καταστράφηκε σε πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσε ο τοπικός αξιωματούχος Μικόλα Λουκάσουκ μέσω Telegram αργά το βράδυ χθες Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, πρόσθεσε.

Ο κ. Λουκάσουκ έκανε λόγο για πλήγμα του ρωσικού στρατού.

Εργοστάσιο στη Νοβομοσκόφσκ, βορειοανατολικά της Ντνίπρο, επλήγη από πύραυλο επίσης χθες Τετάρτη, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι, σύμφωνα με τον Βαλεντίν Ρεζνίτσενκο, αξιωματούχο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ.

Μέχρι χθες η Ντνίπρο δεν είχε υποστεί συστηματικούς βομβαρδισμούς από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου. Όμως ουκρανικές πηγές σημειώνουν ότι προ ημερών οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους στρατιωτική μονάδα κοντά στην πόλη προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Κατηγορίες για οβίδες φωσφόρου από τους Ρώσους

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν οβίδες φωσφόρου για να βομβαρδίσουν τη μικρή πόλη Μαρίνκα, στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν οβίδες φωσφόρου (...) στη Μαρίνκα», πόλη δέκα χιλιάδων κατοίκων προτού αρχίσει, την 24η Φεβρουαρίου, η ρωσική εισβολή, ανέφερε μέσω Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Ντανιέτσκ, ο Πάβελ Κιριλένκο.

«Περίπου δέκα πυρκαγιές (σ.σ. εξαιτίας των οβίδων) περιορίστηκαν και ελέγχθηκαν από το προσωπικό της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», συνέχισε.

Οι οβίδες, ευρύτερα τα όπλα φωσφόρου, είναι εμπρηστικά. Η χρήση τους είναι απαγορευμένη εναντίον των αμάχων, όχι όμως εναντίον στρατιωτικών στόχων, δυνάμει σύμβασης που υπογράφτηκε το 1980 στη Γενεύη.

Η Ρωσία διέψευσε την 25η Μαρτίου ότι έχει διαπραχθεί οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου μολονότι έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από το Κίεβο για τη χρήση τέτοιων πυρομαχικών αφότου άρχισε η εισβολή.

«Οι πόλεις Γκεοργκίεβκα, Νοβοκαλίνοβο και Οτσερέτινο επίσης βομβαρδίστηκαν», σύμφωνα με τον κ. Κιριλένκο, ο οποίος δεν διευκρίνισε τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν.

«Δεν αναφέρθηκε κανένα θύμα, όμως πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές», κατέληξε.

Εξάλλου ρωσική αεροπορική επιδρομή στο χωριό Σλομπόγιανσκε (βορειοανατολικά) είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια γυναίκα και ο 11χρονος γιος της, ανακοίνωσε από την πλευρά της η υπηρεσία Τύπου και ενημέρωσης της περιφερειακής εισαγγελίας στο Χάρκοβο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Σε συζητήσεις με τη Ρουμανία για εξαγωγές προϊόντων μέσω του λιμανιού της Κωνστάντζας

gazzetta
gazzetta reader insider insider