Ν. Κορέα: Αναμένουμε «άμεσα» ότι η Β. Κορέα θα προχωρήσει σε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ν. Κορέα: Αναμένουμε «άμεσα» ότι η Β. Κορέα θα προχωρήσει σε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, πιθανόν ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση τις οποίες δεν κατονομάζουν.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, πιθανόν ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση τις οποίες δεν κατονομάζουν.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο ανεβαίνει, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται σύντομα να κάνει πράξη την απειλή της να ξαναρχίσει τέτοιες οπλικές δοκιμές, αίροντας το μορατόριο που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017.

Οι υπηρεσίες του απερχόμενου προέδρου Μουν Τζε-ιν ενημέρωσαν τον εκλεγμένο πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ ότι επίκειται άμεσα εκτόξευση ICBM και ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν γίνει ακόμη και σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Chosun Ilbo.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε από την πλευρά του ότι τόσο οι αρχές της Νότιας Κορέας όσο και αυτές των ΗΠΑ έχουν ενδείξεις πως επίκειται τέτοια δοκιμή.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του απερχόμενου προέδρου, ο Σου Χουν, ενημέρωσε τον εκλεγμένο πρόεδρο Γιουν το Σάββατο για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, σύμφωνα με νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ.

Η δοκιμή «είναι τόσο άμεση που δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν εκτοξευθεί τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα), φέρεται να είπε ο κ. Σου στον εκλεγμένο πρόεδρο, προσθέτοντας «παίρνουμε σοβαρά την κατάσταση».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του προέδρου Μουν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Σου ενημέρωσε τον εκλεγμένο πρόεδρο Γιουν για τις πρόσφατες κινήσεις της Βόρειας Κορέας, ανάμεσά τους τις πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων, και για την κρίση στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων. Οι υπηρεσίες του απερχόμενου προέδρου απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Chosun Ilbo.

Εκπρόσωπος του εκλεγμένου προέδρου Γιουν είπε σε δημοσιογράφους πως θα συνεχίσει να ενημερώνεται, αλλά δεν επιβεβαίωσε καμία λεπτομέρεια για θέματα εθνικής ασφαλείας.

Συναντώμενος με στελέχη της κυβέρνησής του, ο κ. Μουν κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει την κλιμάκωση της έντασης και να πάρει την δρόμο της διπλωματίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Σεούλ θα τηρήσει σθεναρή αμυντική στάση.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας κάλεσε επίσης τη Βόρεια Κορέα να απόσχει από ενέργειες που «αντίκεινται προς την ειρήνη και τη σταθερότητα» στη χερσόνησο.

Την Παρασκευή, με κοινή τους ανακοίνωση, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι χρησιμοποίησε τον μεγαλύτερο διηπειρωτικό πύραυλο που έχει δοκιμάσει ποτέ σε δύο πρόσφατες εκτοξεύσεις, με πρόσχημα την προετοιμασία για να θέσει σε τροχιά δορυφόρους.

Το πυραυλικό σύστημα Hwasong-17 έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ το 2020. Επανεμφανίστηκε σε έκθεση αμυντικού εξοπλισμού τον Οκτώβριο του 2021.

Η εφημερίδα Dong-A Ilbo ανέφερε επίσης σήμερα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές που δεν κατονόμασε, ότι όχημα μεταφοράς, ανύψωσης και εκτόξευσης πυραύλων όπως ο Hwasong-17 θεάθηκε στην περιοχή του αεροδρομίου της Πιονγκγιάνγκ, όπου έγιναν οι δύο πρόσφατες εκτοξεύσεις.

Ο κ. Γιουν, που εξελέγη πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, έχει καταστήσει σαφές πως θα ακολουθήσει πολύ πιο σκληρή γραμμή από τον απερχόμενο πρόεδρο.

Χωρίς να αποκλείει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση, που έχουν περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο από το 2019, έχει απειλήσει πως η Σεούλ δεν αποκλείεται να εξαπολύσει προληπτικά πλήγματα, καθώς και ότι θα προχωρήσει στην αγορά περισσότερων αμερικανικών πυραύλων αναχαίτισης για την αμερικανικής κατασκευής αντιπυραυλική ασπίδα THAAD.

Πριν από τις εκλογές, ο κ. Γιουν ανήγγειλε ότι θα εργαστεί για να ασκηθεί «ακόμη πιο σθεναρή πίεση από τη διεθνή κοινότητα αν η Βόρεια Κορέα δοκιμάσει ICBM με πρόσχημα την εκτόξευση δορυφόρων». Απέφυγε να επεκταθεί ως προς το ζήτημα αυτό χθες Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βόρεια Κορέα: Φιλοδοξίες για να γίνει «διαστημική δύναμη» - Ανησυχεί η διεθνής κοινότητα

Ν. Κορέα: Επικράτηση της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές - Οριακό το αποτέλεσμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider