Υεμένη: Ο ΟΗΕ «ανησυχεί» για την πιθανή στρατιωτικοποίηση λιμανιών στη Χοντάιντα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υεμένη: Ο ΟΗΕ «ανησυχεί» για την πιθανή στρατιωτικοποίηση λιμανιών στη Χοντάιντα
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες Τρίτη τη «μεγάλη ανησυχία» του μετά τις σαουδαραβικές καταγγελίες περί «στρατιωτικοποίησης» λιμανιών στη Χοντάιντα, επαρχία που ελέγχουν οι προσκείμενοι στο Ιράν σιίτες αντάρτες Χούθι, στη δυτική Υεμένη.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες Τρίτη τη «μεγάλη ανησυχία» του μετά τις σαουδαραβικές καταγγελίες περί «στρατιωτικοποίησης» λιμανιών στη Χοντάιντα, επαρχία που ελέγχουν οι προσκείμενοι στο Ιράν σιίτες αντάρτες Χούθι, στη δυτική Υεμένη, χώρα που σπαράσσεται από πολυαίμακτο πόλεμο εδώ και πάνω από επτά χρόνια.

Η Σαουδική Αραβία, επικεφαλής στρατιωτικής συμμαχίας που υποστηρίζει τις δυνάμεις οι οποίες ορκίζονται πίστη στην κυβέρνηση και πολεμούν τους αντάρτες, κατηγόρησε τους Χούθι πως χρησιμοποιούν για στρατιωτικούς σκοπούς δυο λιμάνια στην επαρχία Χοντάιντα, που έχουν καίρια σημασία για τις εισαγωγές εμπορευμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Χοντάιντα είναι η μοναδική περιοχή της Υεμένης όπου εφαρμόζεται συμφωνία αποστρατιωτικοποίησης, που υπογράφτηκε, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το 2018.

«Η αποστολή εποπτείας της εφαρμογής της συμφωνίας για τη Χοντάιντα σημειώνει με μεγάλη ανησυχία τις κατηγορίες για τη στρατιωτικοποίηση των λιμανιών», ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Ζήτησε να της επιτραπεί να «επιθεωρήσει» τις εγκαταστάσεις, θυμίζοντας στα μέρη ότι τα λιμάνια της επαρχίας είναι «απόλυτα απαραίτητα» για εκατομμύρια Υεμενίτες, που βιώνουν μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο και εξαρτώνται κατά μεγάλο μέρος τους από τη διεθνή βοήθεια.

Η αποστολή του ΟΗΕ κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση» και να προασπιστεί «ο πολιτικός χαρακτήρας των δημόσιων υποδομών».

Η στρατιωτική συμμαχία υπό το Ριάντ που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 απείλησε την περασμένη εβδομάδα να βάλει στο στόχαστρο τα λιμάνια στη Σάλιφ και στη Χοντάιντα, στην επαρχία Χοντάιντα, μετά τη σύλληψη στις αρχές του μήνα πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Σαουδική Αραβία έκανε λόγο περί «πειρατείας» που ενορχηστρώθηκε στη Χοντάιντα, με στόχο πλοίο που μετέφερε «ιατρικό εξοπλισμό»· οι Χούθι από τη δική τους πλευρά διαβεβαίωσαν πως το πλοίο περιείχε «στρατιωτικό υλικό».

Η Ινδία καλεί να αφεθούν ελεύθερα τα επτά μέλη του πληρώματος του πλοίου που έχουν την ινδική υπηκοότητα και τέσσερις ναυτικοί από άλλες χώρες (Αιθιοπία, Ινδονησία, Μιανμάρ, Φιλιππίνες) που βρίσκονταν πάνω στο σκάφος όταν συνελήφθη.

«Η ινδική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ταχεία απελευθέρωσή τους», είπε ο εκπρόσωπος της ινδικής διπλωματίας Σρι Αρίνταμ Μπάγτσι, καλώντας τους Χούθι να προχωρήσουν στην «άμεση» απελευθέρωσή τους.

Η συμμαχία εξάλλου κατηγορεί τους σιίτες αντάρτες πως έχουν μετατρέψει τη Χοντάιντα στο «βασικό λιμάνι υποδοχής ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων».

Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ έχει πολλαπλασιάσει τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει κυρίως στην πρωτεύουσα Σανάα, η οποία παραμένει στα χέρια των ανταρτών. Οι Χούθι από την πλευρά τους αυξάνουν τα πλήγματα με πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) στη γειτονική Σαουδική Αραβία.

«Δεν μπορεί να έρθει καμιά βιώσιμη λύση από τη στρατιωτική κλιμάκωση», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη, ο Χανς Γκρούντμπεργκ.

Κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να διεξαγάγουν «πολιτικό διάλογο» για «την αποκλιμάκωση της βίας».

Ο ΟΗΕ, που καταβάλλει – μάταιες ως τώρα – προσπάθειες για να τερματιστεί η σύρραξη στην Υεμένη, υπολογίζει ότι ο πόλεμος αυτός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 377.000 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους εξαιτίας των έμμεσων συνεπειών του, όπως η έλλειψη πόσιμου νερού, ο λιμός, οι ασθένειες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider