Αλ Κάιντα: Συγχαίρει τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και δεσμεύεται να συνεχίσει τον Ιερό Πόλεμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλ Κάιντα: Συγχαίρει τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και δεσμεύεται να συνεχίσει τον Ιερό Πόλεμο
ΟΙ ΗΠΑ θεωρούν την AQAP την πλέον επικίνδυνη πτέρυγα του παγκόσμιου δικτύου της Αλ Κάιντα.

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) συνεχάρη τους Ταλιμπάν για την κατάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ και δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον τζιχάντ (ιερός πόλεμος).

«Η νίκη αυτή και η κατάληψη της εξουσίας μας υπενθυμίζουν ότι ο ιερός πόλεμος και η μάχη αποτελούν νόμιμο και ρεαλιστικό μέσον, με βάση την σαρία, για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και την εκδίωξη των εισβολέων και των δυνάμεων κατοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πτέρυγας της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Οι Ταλιμπάν είχαν προσφέρει στην Αλ Κάιντα καταφύγιο κατά την προηγούμενη περίοδο της κυριαρχίας τους στο Αφγανιστάν (1996-2001), αναγκάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να εισβάλουν επικεφαλής πολυεθνούς συνασπισμού και να ανατρέψουν το καθεστώς τους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η Αλ Κάιντα χαρακτηρίζει επίσης στην ανακοίνωσή της, που εντοπίσθηκε από την ιστοσελίδα παρακολούθησης των τζιχαντιστικών δικτύων SITE «το παιγνίδι της δημοκρατίας» «απατηλό όραμα».

ΟΙ ΗΠΑ θεωρούν την AQAP την πλέον επικίνδυνη πτέρυγα του παγκόσμιου δικτύου της Αλ Κάιντα και έχουν πραγματοποιήσει στοχευμένες επιθέσεις κατά των μαχητών της στην Υεμένη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Την Δευτέρα, οι μαχητές της AQAP γιόρτασαν την επιστροφή στην εξουσία των ταλιμπάν στο Αφγανιστάν με πυροτεχνήματα και πυρά στον αέρα στις επαρχίες της Υεμένης.

Κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς, οι Tαλιμπάν υποσχέθηκαν ότι δεν θα παράσχουν προστασία στους μαχητές της Αλ Κάιντα. Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν ότι τα δύο ισλαμιστικά κινήματα θα διατηρήσουν στενούς, αλλά πιο διακριτικούς, δεσμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αφγανιστάν: Συνολικά 12 νεκροί από πυρά και ποδοπατήματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Ο Άσραφ Γάνι στηρίζει τις διαπραγματεύσεις Ταλιμπάν - Χαμίντ Καρζάι

gazzetta
gazzetta reader insider insider