Ιράν: Ύποπτες οι αναφορές για συμβάντα σε πλοία - Δημιουργούν ψευδές κλίμα εναντίον μας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιράν: Ύποπτες οι αναφορές για συμβάντα σε πλοία - Δημιουργούν ψευδές κλίμα εναντίον μας
Ο εκπρόσωπος «προειδοποίησε για προσπάθειες με στόχο τη δημιουργία ενός ψευδούς κλίματος για συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε «ύποπτες» τις αναφορές για περιστατικά ασφαλείας που αφορούσαν πολλά πλοία κοντά στα παράλια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σήμερα και προειδοποίησε να μην καταβληθούν προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα «ψευδές κλίμα» εναντίον της Τεχεράνης.

«Οι αναφορές για διαδοχικά συμβάντα ασφαλείας σε πλοία στον Περσικό και τον Κόλπο του Ομάν είναι απολύτως ύποπτες» έγραψε ένας ιστότοπος του υπουργείου επικαλούμενος τον εκπρόσωπό του, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

Ο εκπρόσωπος «προειδοποίησε για προσπάθειες με στόχο τη δημιουργία ενός ψευδούς κλίματος για συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς», πρόσθεσε.

Χθες Δευτέρα το Ιράν διαμήνυσε ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλειά του, αφού οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Βρετανία κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι επιτέθηκε σε ένα τάνκερ ισραηλινών συμφερόντων στα ανοιχτά του Ομάν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφερε ότι «ερευνά κατεπειγόντως» το συμβάν που σημειώθηκε σήμερα σε ένα πλοίο, στα ανοιχτά της Φουτζάιρα των ΗΑΕ. «Διενεργούμε κατεπείγουσα έρευνα για το περιστατικό σε πλοίο στα ανοιχτά των ακτών των ΗΑΕ», ανέφερε ένας εκπρόσωπός του σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Φρουροί της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης διέψευσαν απόψε ότι οι ιρανικές δυνάμεις ή οι σύμμαχοί τους εμπλέκονται σε συμβάντα εναντίον οποιουδήποτε πλοίου στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υποστηρίζοντας ότι το επεισόδιο είναι ένα πρόσχημα για «εχθρική δράση» εναντίον της Τεχεράνης.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες πηγών των υπηρεσιών ασφαλείας, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν και όλοι οι βραχίονες της Ισλαμικής Αντίστασης στη Μέση Ανατολή δεν έχουν καμία σχέση με το επεισόδιο στον Κόλπο του Ομάν», ανέφεραν οι Φρουροί σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συμβάν είναι μια ενέργεια των δυτικών χωρών και του Ισραήλ με στόχο «να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη της διεθνούς κοινότητας για (ανάληψη) εχθρικής δράσης απέναντι στο ευγενές έθνος του Ιράν».

Τρεις πηγές υπηρεσιών ασφάλειας της ναυσιπλοΐας ανέφεραν νωρίτερα ότι πιστεύεται πως δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν κατέλαβαν ένα τάνκερ στα ανοιχτά των ΗΑΕ.

Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε ότι ακόμη είναι «πολύ νωρίς» για να εκφράσει η αμερικανική κυβέρνηση κάποια κρίση για το θέμα. «Ανησυχούμε» αλλά «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκφέρουμε άποψη», είπε στους δημοσιογράφους.

Αναλυτές της εταιρείας Dryad Global, που ειδικεύεται στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, είπαν ότι το πλοίο στο οποίο φέρεται να εκδηλώθηκε πειρατεία είναι το υπό σημαία Παναμά Asphalt Princess. Ο εξειδικευμένος ιστοτοπος MarineTraffic γράφει ότι το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει άσφαλτο και πίσσα και κατευθυνόταν στο Σοχάρ, ένα λιμάνι στο βόρειο Ομάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση σε δεξαμενόπλοιο ανοικτά του Ομάν: Το Κατάρ προτρέπει η αντίδραση να βασιστεί στο διεθνές δίκαιο

Επίθεση σε πλοίο στη θάλασσα του Ομάν - Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι θα απαντήσει

gazzetta
gazzetta reader insider insider