Αδειούχοι Αυγούστου: Το αδιαχώρητο σε λιμάνια, σταθμούς λεωφορείων, αεροδρόμιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδειούχοι Αυγούστου: Το αδιαχώρητο σε λιμάνια, σταθμούς λεωφορείων, αεροδρόμιο
Oι Αθηναίοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα με πλοία, αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία.

Όπου φύγει φύγει... Το πρώτο μεγάλο κύμα των αδειούχων αφήνει σήμερα Παρασκευή τα αστικά κέντρα, καθώς ο Ιούλιος φεύγει, αλλά δυστυχώς, δεν παίρνει μαζί του και τον καύσωνα, που θα μας ταλαιπωρήσει για τουλάχιστον μια βδομάδα ακόμα. Ετσι λοιπόν, οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα με πλοία, αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία.

Ηδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, γίνεται το αδιαχώρητο στο λιμάνι του Πειραιά και τους γύρω δρόμους, ενώ πολλή κίνηση παρατηρείται και στο λιμάνι του Λαυρίου. Ιδια εικόνα και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και στα ΚΤΕΛ σε Κηφισό και Λιοσίων.

Στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, από νωρίς το πρωί της Παρασκευής πλήθος κόσμου περιμένει σε σειρά για να περάσει από τον έλεγχο των εγγράφων από το Λιμενικό και στη συνέχεια να μπει στο πλοίο. Η πληρότητα με προορισμό τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αγγίζει το 85%, με το Λιμενικό να πραγματοποιεί ενδελεχή έλεγχο στους ταξιδιώτες, μιας και τα νησιά δυστυχώς αρχίζουν και κοκκινίζουν και δεν θα πρέπει να περάσει ούτε... κουνούπι με κορονοϊό.

Τι ισχύει για ταξίδια με πλοία – Τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν οι επιβάτες

Μετά από απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, τα στελέχη του λιμενικού σώματος ανέλαβαν, από την Πέμπτη, 15 Ιουλίου, τους ελέγχους για την επιβίβαση στα πλοία.

Οι επιβάτες καλούνται να προσέρχονται στα λιμάνια τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου των πλοίων. Ο υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε έκκληση στους επιβάτες των πλοίων να φέρουν μαζί όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Συγκεκριμένα, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία, καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

Έχουν διαγνωστεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Επίσης εξαιρούνται:

Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),

Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου,

Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Με self test η επιστροφή από τα νησιά – Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Με επίδειξη self test γίνεται από την Παρασκευή 16 Ιουλίου, η επιβίβαση των ταξιδιωτών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας, για όσους δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης με κορονοϊό ή δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σε ΚΥΑ από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι επιβάτες από τα νησιά θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, ή

Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Σε ποια νησιά αρκεί μόνο self test

Mε τη νέα απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.42012/2021 τροποποιήθηκε η Δ1α/Γ.Π.οικ.41332/2021 σχετικά με τη μετακίνηση των επιβατών σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ιδίας Περιφέρειας και στις πορθμειακές γραμμές Κόστα-Σπέτσες, Μετόχι-Ύδρα και Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας-Καστός-Κάλαμος.

Ως εκ τούτου:

Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφέρειας οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,

Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο - Αντίρριο, Πόρος-Γαλατάς, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή- Αμμουλιανή Χαλκιδικής, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Κόστα-Σπέτσες, Μετόχι-Ύδρα και Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας-Καστός-Κάλαμος αποκλειστικά για τους μόνιμους κατοίκους των Σπετσών, της Ύδρας, του Καστού και του Καλάμου, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test) είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Τα ποσοστά πληρότητας στα πλοία

Η πληρότητα στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία είναι μέχρι 80% του συνολικού αριθμού επιβατών των πλοίων ή μέχρι 85% του αριθμού αυτού, εφόσον το πλοίο διαθέτει καμπίνες. Η κάλυψη των καθισμάτων αεροπορικού τύπου ανέρχεται στο 50%.

Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύνανται να ενδιαιτώνται μέχρι 4 άτομα, εφόσον είναι είτε σύζυγοι/συμβιούντες, συγγενείς α' ή β' βαθμού είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους, σε διαφορετική δε περίπτωση 2 μεμονωμένοι επιβάτες ή μέλη πληρώματος, αντιστοίχως.

Ακόμη η πληρότητα στα επιβατηγά-οχηματαγωγά-ταχύπλοα, επιβατηγά-ταχύπλοα και επιβατηγά-υδροπτέρυγα είναι 80% του συνολικού αριθμού επιβατών των πλοίων, εάν αυτά διαθέτουν φίλτρα τύπου HEPA (High Efficiency Particulate Air) και εφόσον βεβαιώνονται, με ευθύνη του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων, καθώς και των φορέων κυβερνητικής πιστοποίησης αυτών, η τοποθέτηση και η λειτουργία τους σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Τι ισχύει για τα ταξίδια με αεροπλάνο

Οδηγίες για το πώς θα κάνουν τα ταξίδια τους οι πολίτες με αεροπλάνο στα νησιά από την ηπειρωτική χώρα εξέδωσε από την πλευρά της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Η ταξιδιωτική οδηγία για τις πτήσεις εσωτερικού ισχύει από το πρωί της Δευτέρας, 26 Ιουλίου. Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ (PCR/rapid test) ή βεβαίωσης νόσησης.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό να προσκομίζουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων. Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες μπορούν να φέρουν σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ), καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορονοϊό COVID-19.

Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί, είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους ως προς τον έλεγχο με rapid test. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.

Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδός τους στην Ελλάδα. Η υποχρέωση των προϋποθέσεων ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Γενικές οδηγίες προς το επιβατικό κοινό για τις αεροπορικές μετακινήσεις

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

Πηγή: Reader

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider