«Μπλόκο» από ΣτΕ σε αγοραπωλησία του νησιού «Πάτροκλος»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μπλόκο» από ΣτΕ σε αγοραπωλησία του νησιού «Πάτροκλος»
ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ
Η ιδιοκτήτρια οικογένεια του «Πατρόκλου» μπορεί να διεκδικήσει από το Δημόσιο αποζημίωση ύψους 200 εκατ. ευρώ.

«Μπλόκο» σε ενδεχόμενη αγοραπωλησία του νησιού «Πάτροκλος», ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι, βάζει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει η ιδιοκτήτρια οικογένεια, κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) του 2015 με την οποία είχε απαγορευτεί κάθε δικαιοπραξία σε ιδιωτικά νησιά ή νησίδες που έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι.

Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός απαγορεύει κάθε είδους δικαιοπραξία. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο ιδιοκτήτης διατηρεί το δικαίωμα αποκατάστασης της ενδεχόμενης ζημίας του. Στην προκειμένη περίπτωση, η ιδιοκτήτρια οικογένεια του Πατρόκλου μπορεί να διεκδικήσει από το Δημόσιο αποζημίωση σχεδόν διπλάσια από την αξία του νησιού, η οποία εκτιμάται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

Η βραχονησίδα των περίπου 3.000 στρεμμάτων, βρίσκεται στα 850 μέτρα από τις ακτές του Σουνίου και από το 1982 είναι χαρακτηρισμένη ως ζώνη απόλυτης προστασίας στην οποία απαγορεύεται η δόμηση. Μάλιστα, το 1998 είχε χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος καθώς εκεί σώζονται λείψανα οχύρωσης, η οποία κατασκευάστηκε από τον στρατηγό του Πτολεμαίου Β’ Πάτροκλο καθώς και πύργος κλασικών χρόνων.

Μετά την ΚΥΑ του 2015 οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι θίγονται τα περιουσιακά τους δικαιώματα, λόγω της απαγόρευσης πώλησης, μίσθωσης και γενικότερα της εκμετάλλευσης του νησιού, η οποία είναι αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την περιουσία.

Οι ιδιοκτήτες έχουν προσπαθήσει πολλές φορές τις περασμένες δεκαετίες – δίχως επιτυχία – να πουλήσουν το νησί. Μάλιστα, στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ισραηλινό όμιλο για τη μετατροπή της βραχονησίδας σε μια από τις σημαντικότερες τουριστικές επενδύσεις της Μεσογείου, με καζίνο, ξενοδοχείο, πάρκα, λιμανο-βραχίονες ακόμη και υποθαλάσσιες σήραγγες που θα ένωναν τον Πάτροκλο με την ηπειρωτική Αττική. Αλλά ούτε αυτή η επένδυση προχώρησε, ούτε οι επόμενες προτάσεις από ένα επενδυτικό κεφάλαιο από το Ντουμπάι κ.ά. Στα ατού του νησιού είναι η κοντινή απόσταση από την ξηρά, η οποία δίνει εύκολη πρόσβαση στα δίκτυα υδάτων, ρεύματος, τηλεπικοινωνιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider