Οι εξελίξεις στην υπόθεση Ναβάλνι και οι επιδιώξεις Ρωσίας και Δύσης

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι εξελίξεις στην υπόθεση Ναβάλνι και οι επιδιώξεις Ρωσίας και Δύσης
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι ο Ναβάλνι θα μπει σε νοσοκομείο λόγω της απεργίας πείνας. Η υποθεση Ναβάλνι εργαλειοποιείται σκληρά από τη Ρωσία απέναντι στις ΗΠΑ και το αντίστροφο. Ήδη η ρωσική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα χάσταγκ στο Twitter για το θέμα των κυρώσεων, #NotOurChoice που έχει πολλές αναγνώσεις

Με ανακοίνωσή της τη Δεύτερα, η υπηρεσία φυλακών της Ρωσίας, δήλωσε ότι ο κρατούμενος απεργός πείνας Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είναι ο πιο γνωστός δημόσιος επικριτής του Βλάντιμιρ Πούτιν, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο φυλακών περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από τη φυλακή όπου κρατείται, με επιδεινωμένη την υγεία του καθώς μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα απεργίας πείνας. 

Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, το νοσοκομείο των φυλακών ειδικεύεται «στη δυναμική περίθαλψη για παρόμοιους ασθενείς», ενώ ο κρατούμενος βρίσκεται «σε ικανοποιητική κατάσταση» αφού συμφώνησε να πάρει βιταμίνες. 

Σήμερα το πρωί, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, μια ομάδα γιατρών με επικεφαλής την γιατρό επιλογής του κρατούμενου, Αναστασία Βασίλιεβα, προσπάθησε να δει τον 44χρονο Ναβάλνι, ο οποίος έχει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, και τους απαγορεύτηκε η είσοδος. Μάλιστα, οι γιατροί του έβγαλαν ανακοίνωση που λέει ότι η υγεία του επιδεινώνεται τόσο γρήγορα που θα μπορούσε να πεθάνει από στιγμή σε στιγμή. Η Βασίλιεβα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο AFP: «Αυτό είναι εξαιρετικά ασεβές για τους ανθρώπους που ήρθαν να εκπληρώσουν το ανθρώπινο και ιατρικό καθήκον τους, να βοηθήσουν έναν ασθενή» και συμπλήρωσε επίσης ότι «μιλάμε τώρα μόνο για την υγεία και τη ζωή».

Εκτός από τους γιατρούς, απαγορεύτηκε και στους δικηγόρους του Ναβάλνι να εισέλθουν στο νοσοκομείο που βρίσκεται. Ο επικεφαλής της οργάνωσης του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, σχολίασε αρνητικά το γεγονός και τόνισε το αίτημα των δικηγόρων του κρατούμενου για μεταφορά του σε κρατικό, τακτικό νοσοκομείο. Το Κρεμλίνο έχει ήδη απαντήσει ότι ο Ναβάλνι «δεν δικαιούται ειδική μεταχείριση».

Την ίδια ώρα οι υποστηρικτές του Ναβάλνι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις γα αύριο, 21 Απριλίου.

insider

 

Τί επιδιώκει το Κρεμλίνο και τί η Δύση;

Είναι σαφές ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την υπόθεση Ναβάλνι σε μια αντιστοιχία με τον τρόπο που το κάνουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., εργαλειοποιώντας την κατάσταση. Η Δύση έχει εκφράσει με κάθε τρόπο τις ανησυχίες της απέναντι στην κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων του Ναβαλνι. 

Η Γερμανία είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση για να εξασφαλίσει ότι ο Ναβάλνι λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα, ενώ η Βρετανία ζήτησε την απελευθέρωσή του. Το ίδιο ανακοίνωσε στο twitter και η Ευρωπαία Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς: «Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου να απελευθερωθεί ο #AlexeiNavalny και προτρέπω τις ρωσικές αρχές να του δώσουν αμέσως πλήρη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη υπό το φως της σοβαρής επιδείνωσης της υγείας του. Ο #ECHR βρήκε την καταδίκη του αυθαίρετη και παράλογη. Ο Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί».

 

 

Η Υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Εύα – Μαρία Λίιμετς ανήγγειλε σε συνέντευξή της ότι η Εσθονία προετοιμάζεται για να δώσει καθεστώς ασύλου στον Αλεξέι Ναβάλνι. Επίσης, αν και η ίδια διαφωνεί, αποκάλυψε ότι συζητιέται έντονα η πρόταση να παγώσουν πλήρως οι βίζες εισόδου Ρώσων πολιτών στην Ε.Ε., τουλάχιστον μέσω Εσθονίας.

Όλα αυτά όμως δεν αποτυπώνουν ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για έναν άνθρωπο που μάχεται κατά της διαφθοράς. Είναι μια προσπάθεια αύξησης της πίεσης γύρω από τον Πούτιν για να «συμμορφωθεί» με τα δυτικά και ευρωπαϊκά πρότυπα διακυβέρνησης και να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ενέργεια και το περιβάλλον με έναν συσχετισμό όχι βολικό για εκείνον.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο απορρίπτει τη γενική κατακραυγή, λέγοντας ότι οι Ρώσοι κατάδικοι δεν αφορούν τις δυτικές χώρες. Εντούτοις, φαίνεται ότι εντάσσει σκληρά την υπόθεση Ναβάλνι στο επίδικο της άρσης των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Ήδη η ρωσική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα χάσταγκ στο Twitter για το θέμα των κυρώσεων, το #NotOurChoice, που έχει πολλές αναγνώσεις. 

Εκτός από το εξωτερικό, η υπόθεση Ναβάλνι χρησιμοποιείται για να επιδεινωθεί η κατάσταση και εσωτερικά, για περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Ήδη, από τη Δευτέρα μέσω του γενικού εισαγγελέα έχει διαρρεύσει η πρόταση να χρεωθούν οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δεν κατάφεραν να αφαιρέσουν από το περιεχόμενό τους τα καλέσματα για τις πορείες της Τετάρτης, ενώ ετοιμάζονται και ειδικές τιμωρίες για όσους γονείς ανηλίκων αφήσουν τα παιδιά τους να παρευρεθούν στις συγκεντρώσεις. 

Με ανακοίνωσή του, το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από τους πολίτες να μην συμμετέχουν στις διαδηλώσεις γιατί «οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες από τους συμμετέχοντες σε δημόσιες εκδηλώσεις χωρίς έγκριση, θα αντιμετωπίζονται ως απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και θα καταργηθούν αμέσως». 

Τέλος, αναμένεται η οργάνωση κατά της διαφθοράς που έχει ιδρύσει ο Ναβάλνι, να κηρυχθεί εξτρεμιστική και στο ίδιο στάτους με τις ένοπλες ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις στην Τσετσενία και αλλού. Αυτό σημαίνει αυτόματα, ότι όποιος συλλαμβάνεται ως υποστηρικτής θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider