Διεθνή
13-04-2021 | 22:18

ΗΠΑ: Επιμένουμε στη διπλωματική οδό μετά την απόφαση Ιράν για εμπλουτισμό ουρανίου 60%

Newsroom
Μοιράσου το
ΗΠΑ: Επιμένουμε στη διπλωματική οδό μετά την απόφαση Ιράν για εμπλουτισμό ουρανίου 60%
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ιράν, παρά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι σκοπεύει να εμπλουτίζει ουράνιο κατά 60%, ένα επίπεδο με το οποίο πλησιάζει να αποκτήσει τη δυνατότητα για στρατιωτική χρήση.

«Ασφαλώς ανησυχούμε με αυτές τις προκλητικές ανακοινώσεις», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διπλωματική οδός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε και το να έχουμε συνομιλίες, ακόμη και έμμεσες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσουμε σε μια λύση», πρόσθεσε.

Το Ιράν προκάλεσε αίσθηση ανακοινώνοντας σήμερα ότι προτίθεται να «ξεκινήσει να εμπλουτίζει ουράνιο κατά 60%», δύο ημέρες μετά τη «δολιοφθορά» στη μονάδα εμπλουτισμού στο Νατάνζ. Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για το «σαμποτάζ» αυτό.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε ότι ενημερώθηκε από το Ιράν για τις προθέσεις του.

Το Ιράν εμπλουτίζει επί του παρόντος ουράνιο κατά 20%, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο από το 3,67% που ορίζεται στη διεθνή συμφωνία (JPCOA) που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015.

Οι συζητήσεις για τη διάσωση της συμφωνίας αυτής επρόκειτο να ξαναρχίσουν αύριο στη Βιέννη, αλλά αναβλήθηκαν για την Πέμπτη.

Η επιστροφή στην τήρηση της συμφωνίας του 2015 «καθώς και η διπλωματική διαδικασία που ξαναρχίζει στη Βιέννη αυτήν την εβδομάδα παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», ανέφερε από την πλευρά του ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.