Μερική άρση του lockdown αναμένεται να ανακοινώσει ο Μπόρις Τζόνσον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μερική άρση του lockdown αναμένεται να ανακοινώσει ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει την Δευτέρα πως και πότε θα αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα lockdown στην Αγγλία.

Εκτιμάται πως ο Τζόνσον θα εκθέσει τα τελευταία στοιχεία όσον αφορά τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους, όπως επίσης θα παρουσιάσει συγκριτικά στοιχεία από τις αρχικές φάσεις της πανδημίας για να δείξει την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.

Επίσης, προβλέπεται να επιβεβαιώσει πως τα σχολεία στην Αγγλία θα ξανανοίξουν στις 8 Μαρτίου και να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την άρση και άλλων περιοριστικών μέτρων.

«Προτεραιότητά μας ήταν πάντα να φέρουμε τα παιδιά ξανά στο σχολείο, κάτι που ξέρουμε ότι έχει κρίσιμη σημασία για τη μόρφωση και την ευημερία τους. Θα δώσουμε επίσης προτεραιότητα σε τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι θα μπορούν να συναντώνται και πάλι με αγαπημένους τους με ασφάλεια», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η άρση του τρίτου lockdown, που είναι σε ισχύ από τις αρχές Ιανουαρίου, «έχει στόχο να εναρμονίσει τους υγειονομικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και οδηγίες».

Ο Τζόνσον επανειλημμένα έχει δηλώσει πως η χαλάρωση των μέτρων θα είναι προσεκτική και βασισμένη σε «δεδομένα, και όχι ημερομηνίες». Ωστόσο, έχει πει επίσης πως επιθυμεί η άρση των περιορισμών να είναι μόνιμες, καθώς δέχεται πιέσεις από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος να «ανοίξει» την οικονομία.

Το Sky News μετέδωσε ότι από το ένα στάδιο της άρσης του λοκντάουν στο άλλο θα περνούν πέντε εβδομάδες, τέσσερις εβδομάδες ανάλυσης των δεδομένων και μια εβδομάδα προαναγγελίας της άρσης περιορισμών.

Ο Τζόνσον έχει πει πως η κυβέρνηση έχει θέσει τέσσερα βασικά προαπαιτούμενα που πρέπει να τηρούνται για να μπορεί η Βρετανία να προχωρά στο επόμενο βήμα κάθε φορά, και είναι τα εξής:

Το εμβολιαστικό πλάνο να προχωρά επιτυχώς.

Τα στοιχεία να δείχνουν πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην μείωση των νοσηλειών και των θανάτων όσων εμβολιάζονται.

Τα ποσοστά των κρουσμάτων να μην συνιστούν απειλή για μια απότομη άνοδο στις νοσηλείες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πίεση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η αξιολόγηση του κινδύνου να μην αλλάξει ριζικά από τις ανησυχίες για τα νέα στελέχη του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως όσο τηρούνται αυτά τα τέσσερα προαπαιτούμενα, το πρώτο βήμα για άρση των μέτρων θα είναι στις 8 Μαρτίου. Από αυτή την ημερομηνία οι ένοικοι στα διάφορα ιδρύματα θα μπορούν να δέχονται από έναν επισκέπτη.

Αφού ξανανοίξουν τα σχολεία, η κυβέρνηση επεσήμανε πως και άλλοι περιορισμοί θα χαλαρώσουν, έτσι ώστε να επιτραπούν περιορισμένες υπαίθριες κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Το BBC ανέφερε τη Δευτέρα, πως από 29 Μαρτίου, οι υπαίθριες συγκεντρώσεις των 6 ατόμων ή δύο οικογενειών αναμένεται να επιτραπούν, και πως οι αθλητικές εγκαταστάσεις όπως του τένις και του μπάσκετ, θα μπορούσαν να ξανανοίξουν. «Γίνεται κατανοητό πως ο κόσμος θα μπορεί ξανά να μετακινείται έξω από την περιοχή του – αν και πιθανότατα ακόμα θα συμβουλεύεται να προτιμά να παραμένει σε τοπικό επίπεδο, και οι διανυκτερεύσεις δεν θα επιτρέπονται». Πάντως, παραμένει ακόμα ασαφές πότε θα ξανανοίξουν οι pub, τα εστιατόρια και άλλου είδους καταστήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider